Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Snackbar onder omgekeerde kasconstructie

Bij de herstructurering van het Havengebied in Enschede zijn 21 portalen van verzinkt staal over een snackkiosk en een transformatorhuisje heen gezet. Het aan de onderzijde geplaatste glas maakt er een overdekte buitenruimte van. De portalen volgen de daklijn van de gehandhaafde kiosk. En het bestaande pannendak gaat ter plaatse van een aantal portalen over in gelaagd glas.

Architect Paul van der Jeugd had een archetypische vorm van een schuur voor ogen bij het ontwerpen van deze overkapping in het Havengebied van Enschede.

Regen- en winddichte ruimte

De ruimte tussen twaalf van de eenentwintig portalen is aan de binnenzijde van de IPE-profielen met glas dichtgezet. Het gelaagde, enkele glas is uitsluitend bedoeld voor het regen- en winddicht maken van de ruimte.

De bijna twee meter hoge platen zijn aan de zijkanten ingeklemd in gezette staalprofielen die met vier bouten zijn vastgezet aan de flenzen van de IPE-profielen. Aan de onderzijde staan de glasplaten in een stalen u-profiel, dat met tussenkomst van een rubberstrook op hardstenen dorpels is gemonteerd.

Ventilatie

Om condensvorming zoveel mogelijk te voorkomen, maar vooral om het ’s zomers niet al te warm te laten worden in de ruimte, is gezorgd voor een uitgebreid ventilatiesysteem. Naast forse ventilatoren in de punt van de kopgevels zijn er in de nok ook vier klepramen opgenomen. Samen zorgen zij voor afvoer van warme en/of vochtige lucht.

In de zomer kunnen uiteraard ook de twee hardglazen harmonicadeuren in de zijgevel en de twee dubbele deuren in de kopgevels opengezet worden. Dan wordt de overdekte ruimte één geheel met het terras. De houten vloer van geprofileerde bankirai vloerdelen loopt ook door in de grote vlonder die voor het glasdichte deel van het gebouw ligt.

Meer over deze overkapping is te lezen in Bouwwereld 6 van 20 mei 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Slechts een deel van de portalen is voorzien van een glazen overkapping, met een glazen wand als scheiding

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Snackbar onder omgekeerde kasconstructie

  • Jaap van den Bosch

    Ben benieuwd of dit zomers echt gaat bevallen.
    Heb in 2 projecten vanuit het verleden wat ervaring hierin, ook met wat forse ventilatoren en schuifpuien die open konden, dan kon de warmte er uit was de eigenlijk best wel logische gedachte, maar ondanks dat was het er zomers met zon niet te harden, of je tochte de tent uit, of je werd gebakken, en zag na 1 of 2 jaar dat de exploitant van het horeca gedeelte toch maar screens buiten liet aan brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.