Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Snelle opwarming houtbouwconstructie goed tegen te gaan

Een kale hout(skelet)bouwwoning warmt sneller op dan een huis van baksteen of beton. Dat heeft een negatieve invloed op de TOjuli-eis die met ingang van 2021 is vastgesteld om oververhitting van een gebouw te voorkomen. Met externe zonwering, toevoegen van thermische massa aan wanden, dak en vloer en een zonbewust woningontwerp wordt het thermisch comfort in houten woningen geborgd.

Uit doorrekeningen van houtbouwprojecten door Nieman Raadgevende Ingenieurs blijkt dat houten gebouwen veelal hogere TOjuli-waardes hebben dan gebouwen met stenen constructies. Omdat hout minder thermische massa bevat dan stenen materialen, warmt de totale constructie sneller op. Dat betekent een minder gunstige faseverschuiving, gericht op de snelheid waarmee een gebouwconstructie van buiten naar binnen opwarmt en invloed heeft op het thermisch comfort in de woning. Hoe langer die faseverschuiving kan worden uitgerekt in uren, hoe comfortabeler dit is voor het binnenklimaat.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.