Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Snellere vergunning dankzij geografische informatie

Steeds meer architecten ontdekken de kansen van Geografisch Informatie Systemen (GIS). Een GIS is een slimme weergave van heel veel data op de kaart. Hierbij kiest de gebruiker zelf welke data hij wél of juist niet wil weergeven. Één tool met een eenvoudige interface om hiermee aan de slag te gaan hebben hebben architecten alleen nog niet. Het gevolg is dat er met meerdere programma’s gewerkt moet worden.

De 3D GeoViewer is dé tool voor architecten om context te geven aan het door hen ontworpen gebouw. Dankzij het toevoegen van geografische informatie kunnen architecten hun ontwerp in de context toepassen. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om vanuit elk perspectief naar het gebouw te kijken en schaduwanalyses uit te voeren op ieder gewenst tijdstip. Ook is het met de tool mogelijk het ontwerp van een nieuw gebouw sneller toetsen dankzij de integratie in een digitale geografische context. De 3D GeoViewer kan de schoonheid van het ontworpen gebouw versterken en omwonenden digitaal laten ervaren wat de invloed van het gebouw is op de omgeving. Bijkomend voordeel is dat de 3D GeoViewer standaard de data uit de BGT en BAG opneemt, zodat direct zichtbaar is of het BIM-model past in de omgeving.

Meerdere programma’s

Uit marktonderzoek van Tensing komt naar voren dat veel architecten voor hun visualisatie, van het gebouw en de omgeving, werken met meerdere (geo)grafische programma’s. Al dan niet met enkele plug-ins. Hiermee kunnen architecten een redelijk accuraat beeld van de werkelijkheid creëren, maar zo zien zij bijvoorbeeld niet wanneer een gebouw een kadastrale grens overschrijd. Juist voor die onnauwkeurigheid is de 3D GeoViewer een perfecte oplossing omdat deze gebruik maakt van de data van bijvoorbeeld de BAG, de BGT en het Kadaster.

Versterking van de schoonheid van een gebouw

Om de schoonheid van een ontwerp te accentueren zijn architecten soms dagenlang bezig met het maken van de mooiste artist impressions. Veelal handwerk waarbij Photoshop en Google Earth de belangrijkste tools zijn. Het resultaat is een platte, statische weergave van de werkelijkheid.

De 3D GeoViewer kan de schoonheid van het ontworpen gebouw versterken. Het gebouw wordt namelijk in de daadwerkelijke context geplaatst, inclusief de omliggende gebouwen en vegetatie. Hiermee creëert de architect dus zelf een realistisch beeld, zonder dat daar dagenlang met Photoshop en render programma’s aan gewerkt moet worden. Bijkomend voordeel van de visualisatie in 3D is dat al in de ontwerpfase inzichtelijk wordt welke plekken in het ontwerp aandacht of verbetering behoeven. Zo zijn er dus minder applicaties nodig en is het resultaat beter.

Sneller vergunningen krijgen

Alle belanghebbenden kunnen eenvoudig het ontworpen gebouw vanuit iedere hoek bekijken. Zo zien ze dus vanuit elk perspectief de invloed op de omgeving. De schaduwanalyses laten omwonenden zien of de schaduw van het ontworpen gebouw niet zorgt voor schaduw in hun achtertuin. Hiermee kunnen dus eenvoudig bezwaren worden weggenomen. Doordat ook de gemeente in een paar klikken het effect op het straatbeeld ziet, zal het proces van de vergunningsverlening aanzienlijk sneller verlopen.

Bekijk hier de mogelijkheden van de Tensing 3D GeoViewer:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.