Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

SP: Woningen minder snel slopen

Gemeenten en woningcorporaties moeten, in de strijd tegen de woningnood, veel minder snel overgaan tot de sloop van woningen. Dat stelt de SP in een rapport dat de partij dinsdag aanbiedt aan minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken, Integratie).

“Er moet een einde komen aan de sloopwoede”, aldus SP-fractievoorzitter Agnes Kant. “Er worden veel betaalbare huurwoningen gesloopt, terwijl we nota bene kampen met een tekort. Het zijn vaak nog goede huizen die tegen de vlakte gaan. Het is pure kapitaalvernietiging. Daarnaast zie je vaak dat met de woningen ook de sociale samenhang uit een buurt wordt gesloopt.”

Volgens de SP zijn er de afgelopen twintig jaar ruim 190.000 sociale huurwoningen gesloopt. Als alle plannen doorgaan, komen daar de komende jaren volgens de partij nog 120.000 huizen bij.

Betaalbare huurwoningen
Volgens Kant handelen de woningcorporaties vaak uit bedrijfseconomisch oogpunt en hebben ze daardoor te weinig oog voor het belang van de huurders die betaalbare woningen willen.

“Het verzorgen van sociale volkshuisvesting krijgt te weinig prioriteit. Na de sloop van betaalbare huurwoningen worden er vooral duurdere huur- en koopwoningen teruggebouwd, omdat die de corporaties meer geld opleveren.”

Aantoonbaar slecht
In het rapport ‘Langs de slooplat’ stelt de SP niet per definitie tegen sloop te zijn. De partij heeft echter een aantal criteria opgesteld waaraan een corporatie of gemeente zou moeten voldoen voordat er huizen tegen de vlakte gaan.

Zo zouden die woningen van aantoonbare slechte kwaliteit moeten zijn en zou 70 procent van de bewoners met de sloopplannen moeten instemmen. Ook zouden er geen huurders meer voor de betreffende huizen te vinden moeten zijn en mogen de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen niet stijgen door de sloop. Als laatste voorwaarde stelt de SP dat problemen zich door de sloop niet naar andere wijken mogen verplaatsen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.