Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Spant verbindt Tasman torens

Met het plaatsen van het spant voor de brug werden op 1 oktober de twee torens van de Tasman Toren in Groningen met elkaar verbonden. Het plaatsen van het spant zou eigenlijk al gebeuren op 14 september, toen het hoogste punt bereikt werd. De wind gooide toen roet in het eten.

Vrijdag stond er weinig wind en het plaatsen van het spant verliep dan ook voorspoedig. Met twee kranen werd het spant 75 meter hoog gehesen en op zijn plek gelegd.

De Tasman Toren is een woontoren complex met twee torens en een laagbouw. In totaal worden er 218 appartementen en penthouses gerealiseerd. De toren wordt in het najaar van 2010 opgeleverd.

Spanten
De twee torens zijn met een brug aan elkaar verbonden. Het verbindende stuk werd eerst op de grond opgebouwd en vervolgens naar de definitieve bestemming gehesen. De draagconstructie van de brug bestaat uit een viertal spanten. Deze spanten worden stuk voor stuk op de grond samengebouwd.

Een spant zelf is twee verdiepingen hoog met daaronder een hangconstructie voor de bouwlagen 20, 21 en 22. Dit geheel van vijf verdiepingen hoog wordt in één keer geplaatst en verankerd. Nadat aldus de vier spanten zijn geplaatst worden de ondervloeren geplaatst en de gevels gesloten, waarna de afbouw van de loftwoningen kan beginnen.

Koude gietbouw
Tot op heden bestaat het normale tunnelen in Nederland uit het stoken van de tunnel na het storten. Hiermee wordt onder de tunnel een veel hogere temperatuur bereikt, waardoor de verharding van het beton sneller op gang komt.

Voor de Tasman Toren is echter gekozen voor koude gietbouw . Hiervoor wordt een speciale betonsamenstelling gebruikt met snelcement, waardoor de verharding van het beton snel tot stand komt. Hierdoor hoeft er niet gestookt te worden en wordt het beton ook niet circa 60 graden Celsius met mogelijke gevolgen voor de ingestorte installatie onderdelen van kunststof.

Bijkomend voordeel is ook het verminderen van scheurvorming en het verkleinen van de kans op doorbuiging van de vloeren. Op korte termijn zal het stoken in binnenstedelijke gebieden in Nederland worden verboden.

3D en video
Op de website van de toren is een 3D model van het complex te zien. Bekijk hieronder een video over de bouw van de Tasman Toren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.