Sportpaleis Ahoy krijgt een nieuw dak. De stalen spanten daarvoor zijn afgelopen week over het bestaande dak heen geplaatst. Het oude dak is eerst gevijzeld en staat op een tijdelijke stempelconstructie. Voor het North Sea Jazz Festival in juli zal het oude dak aan de nieuwe constructie worden opgehangen. Pas daarna zal het oude dak worden verwijderd.
De nieuwe dakconstructie bestaat uit zeven dubbele stalen spanten van 6 meter breed, 8 meter hoog en 80 meter lang. Inclusief installaties kwam het gewicht van elk spant uit op 97 ton. De kraancapaciteit was berekend op maximaal 100 ton. Het zevende spant werd donderdag 22 april feestelijk ingehesen onder het toeziend oog van ruim 400 genodigden.
Kopgevels
De verbouwing van Ahoy is niet alleen bouwtechnisch ingewikkeld, maar wordt nog eens extra lastig doordat de uitvoering volledig moet worden afgestemd op de planning van evenementen. In oktober 2009 werd de eerste paal voor de verbouwing geslagen. Het sportpaleis is pas sinds 1 maart gesloten en zal in september weer open gaan, met tussendoor dan nog North Sea Jazz. In januari 2011 is de officiële heropening gepland.
Ahoy krijgt ook meer zitplaatsen. Eén van de kopgevels is verwijderd en maakt plaats voor extra tribunes, waardoor de capaciteit wordt uitgebreid van 10.000 naar circa 15.000 concertbezoekers.
Steunpunten
De dakconstructie is het meest spectaculaire onderdeel van de verbouwing. Het dak wordt hoger en kon daardoor over het bestaande dak worden geplaatst. Maar de steunpunten van het oude dak waren niet op die dubbele belasting berekend, zodat het nodig was om het oude dak eerst op te tillen. De nieuwe dakconstructie rust nu op verzwaarde steunpunten die wel op de dubbele belasting zijn berekend, zodat het oude dak er met spindels aan kan worden opgehangen.
Voor het inhijsen van de spanten is een zeer zware kraan van Sarens ingezet. Die is ook maximaal benut. In eerste instantie was de bouwcombinatie van een iets lichtere kraan uitgegaan. Toen deze zwaardere kraan beschikbaar kwam, is besloten ook zo veel mogelijk installaties in de spanten te monteren.
De capaciteit van de kraan had op zich nog groter kunnen zijn, maar dan kwam de bouwcombinatie in de problemen met de Rotterdamse ondergrond. Voor de kraan was een platform gemaakt bestaande uit draglineschotten, een halve meter zand en opnieuw draglineschotten. Ruim achter de kraan was een contragewicht van 620 ton geplaatst. Met meer contragewicht had de kraan meer kunnen hijsen, maar zou ook een zwaardere fundering onder de kraan nodig zijn geweest.
Ontwerp
Het ontwerp voor de verbouwing is gemaakt door Zwarts en Jansma Architecten en Merkx+Girod Architecten. De bouwcombinatie bestaat uit BAM Utiliteitsbouw Rotterdam, Iemants Staalconstructies uit Arendonk (B), Croon Elektrotechniek bv en Unica Installatietechniek.
Ter gelegenheid van de plaatsing van het laatste spant, bood de bouwcombinatie een miniatuurspant aan opdrachtgever Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en exploitant Ahoy nv.
Video
Bekijk hier een video over het inhijsen van de spanten