Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Spar werkt aan bouw duurzame winkels

Supermarktketen Spar ontwikkelt in Oostenrijk een innovatief concept voor een duurzame supermarkt. Deze dient als prototype voor toekomstige Spar-winkels.

Studenten van de Salzburg University of Applied Sciences bouwen deze supermarkt van de toekomst ten noorden van Salzburg, zo meldt duurzaamgebouwd.nl. Zij kiezen onder meer de duurzame bouwmaterialen en berekenen de energieprestaties van het gebouw. Spar stelt bouwgrond, planningen en expertise beschikbaar.

Ontwikkeling bioreactor met algen

De 28 studenten zijn verdeeld in 4 teams, die zich focussen op de thema’s verlichting, verwarming en koeling, ventilatie en elektrisch vervoer. Daarnaast werken ze aan verschillende technologieën. Een van de teams houdt zich bijvoorbeeld bezig de ontwikkeling van een bioreactor met algen, die elektriciteit en verwarming levert. Een andere team werkt aan een constructie van een winkelgevel met pallets.

Zoeken naar nieuwe technologieën

Jaarlijks bouwt Spar Oostenrijk zo’n honderd supermarkten nieuw of renoveert ze. Daarbij worden veel technologieën gebruikt die al uitgebreid zijn getest, zoals moderne koudetechniek met warmteterugwinning, ledverlichting en milieubewuste architectuur in passiefhuisstandaard. Hiermee besparen de filialen 50 procent van het energieverbruik. Bij sommige winkels leveren zonne- en waterinstallaties tot 100 procent van de energiebehoefte.

‘Wij zoeken voortdurend nieuwe technologieën om onze supermarkten te verbeteren’, vertelt Gerald Geiger, hoofd Bouw, Energie en Technologie bij Spar. ‘Deze samenwerking is een succes. Veel projecten zijn interessant, duurzaam en uitvoerbaar.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.