Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Lighthouse Award voor SPARK Talent

SPARK Talent heeft de Lighthouse Award 2016 gewonnen. SPARK Talent won uit 21 inzendingen omdat dit volgens de jury een initiatief is dat de toekomst van de bouw totaal kan veranderen. De betonhersteller Basilisk en het Waterplein in Tiel ontvingen een eervolle vermelding.

Impuls voor innovatie

De tweejaarlijkse Lighthouse Award honoreert een persoon, project of organisatie die een buitengewone bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector. Aan de award is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden en een kunstwerk van Marijke de Goey. SPARK Talent, een programma van SPARK, heeft vorige week de award in ontvangst genomen. Het stimuleren van young professionals die hun beroepskeuze al gemaakt hebben en hun scope willen verbreden, is het beginsel van SPARK Talent. Met innovatie in de bouw  als doel, verbindt dit 10-weeks programma mensen uit verschillende sectoren. Door ongewone en frisse connecties ontstaat een enorme denk- en doekracht die innovatie in de bouw een stevige impuls geeft.

Toekomst van de bouw

Uit het juryrapport: ‘Dit initiatief kan de toekomst van de bouw totaal veranderen. SPARK Talent zorgt voor bredere en grotere kennis voor jonge talenten in de bouw en uit andere sectoren. Door hen samen te brengen kunnen nieuwe ideeën ontstaan, die een wezenlijk verschil kunnen maken voor de toekomst van de bouw. De jury kent de Lighthouse Award 2016 toe, omdat dit een maatschappelijk breed project is dat sterk bijdraagt aan innovatie.’

Basilisk en Waterplein Tiel

Bacteriën die scheurtjes in beton opvullen met kalksteen. Dit door micro-organismen geproduceerde calciumcarbonaat dicht scheuren af, gaat lekkage tegen en beschermt gewapend beton tegen corrosie en weersinvloeden. Het is de werking van Basilisk dat beton zichzelf op natuurlijke wijze laat herstellen van binnenuit. Het procedé ‘healing agent’ is een revolutionaire uitvinding van de TU Delft waaraan 10 jaar is gewerkt. De jury van de Lighthouse Award kende een eervolle vermelding toe omdat zelfherstellend beton een grote vooruitgang in de bouw is, die de duurzaamheid van gebouwen waarborgt.

De tweede eervolle vermelding is voor het Waterplein in Tiel. De jury stelt dat dit project naast een oplossing voor wateroverlast, een goede buurtfunctie heeft. Het plein lost het waterprobleem op en bevordert de leefbaarheid van de wijk. Het project kan een voorbeeldfunctie hebben voor andere gemeentes.

Jury Lighthouse Award 2016

De jury van de Lighthouse Award 2016 beoordeelde de inzendingen op kennisniveau, innovativiteit, duurzaamheid, samenwerking en op maatschappelijke, culturele, of bestuurlijke relevantie. De jury bestond uit vijf personen, allen lid van de vereniging: Ingrid de Boer (directeur Woonbedrijf), Antje de Groot (directeur Trebbe Oost & Noord), Yvonne Vijverberg (klantgroepmanager Rijksvastgoedbedrijf), Harry Klunder (architect IAA Architecten) en juryvoorzitter Henk van de Wiel (voorzitter Lighthouse Fonds).

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.