Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Sprinklers in Amsterdamse renovatiewoningen

In de Amsterdamse wijk Oostenburg start de brandweer met het aanbrengen van sprinklers in renovatiewoningen. In ongeveer honderd huizen komen sprinklers te hangen die vanzelf aangaan als er brand uitbreekt.

Het gaat om een proef van het brandweerkorps en woningcorporatie Alliantie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er steeds meer huizen worden ingericht met sprinklers. Op verschillende plaatsen in de wereld worden sprinklers in woningen al toegepast. In Nederland is het slechts een enkele keer gedaan in nieuwbouwhuizen, maar nog nooit in bestaande woningen.

Misverstanden
Volgens de brandweer bestaan er veel misverstanden over sprinklers in woningen, terwijl er slechts één op de 1,6 miljoen zonder reden spontaan afgaat. Woningsprinklers reageren pas wanneer de temperatuur boven de zeventig graden Celsius is.

Schade beperkt
Een woordvoerder van de brandweer stelt in de Telegraaf dat de meeste slachtoffers vallen bij woningbranden. Volgens de brandweer is de sprinkler het middel bij uitstek dat ervoor zorgt dat bewoners tijdig hun woningen kunnen ontvluchten en ervoor zorgt dat de brandschade beperkt blijft.

Zie ook dossier Brandveiligheid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.