Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staalconstructie EYE Film Instituut gereed


De staalconstructie van het nieuwe onderkomen van EYE Film Instituut Nederland aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam is gereed. Daarmee worden de contouren van het nieuwe sectorinstituut voor de film zichtbaar.

Het karakteristieke ontwerp is van de hand van het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects. Het gebouw wordt het culturele boegbeeld van de nieuwe stadswijk Overhoeks.

Geen rechte hoeken
De contouren van het nieuwe gebouw aan het IJ zijn zichtbaar door het gereedkomen van de staalconstructie. Opvallend detail: binnen- en buitenruimten zijn ontworpen zonder rechte hoeken.

[fotoplayer]
Foto’s: René den Engelsman (1, 2, 3, 4 en 7) en Stan Spijkerman (5)

In ’t oog springen tevens de uitstekende zijden: aan de zuidoostkant steekt een zijde 32 meter uit, aan de westkant 15 meter. De totale constructie is 23 meter hoog en vangt de krachten van de 930.000 kilo staal op.

Licht en beweging
Bij voltooiing zal het gebouw van Delugan Meissl ogen als een beeldhouwwerk waarvan de witte huid op talloze manieren licht reflecteert. Het ontwerp van het Weense architectenbureau is geënt op de karakteristieken van de cinematografie, die in essentie een spel van licht en beweging is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.