Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staaldak voor grootste jungle van Europa

In april start Voortman Staalbouw met het monteren van een 1.300 ton wegende staalconstructie van het nieuwe BeLEVENspark van Dierenpark Emmen. Momenteel wordt het dak geproduceerd. Het BeLEVENspark wordt het hoogste van het park en zal straks de grootste overdekte jungle van Europa herbergen. Bezoekers van het park kunnen diverse routes door de jungle of een hoogteparcours afleggen. Ook is het mogelijk een boottocht te maken.

110 meter overspanning

De dakconstructie bestaat uit driedimensionale vakwerkspanten in een gebogen vorm uit buisprofielen. De overspanning die hiermee gehaald wordt is 110 meter met 1 middenkolom. De overspanning wordt verdeeld in 5 segmenten. De afmeting van een spantdeel is 3,1 meter hoog en 4 meter breed. De totale afmeting van het gebouw is 152 meter lang een 110 meter breed.

Drie lagen folie

Onder de hoofddraagconstructie komt een lichtgewicht transparant 3-laags foliedak. De segmenten hiervan worden opgeblazen en op druk gehouden, zodat een kussen ontstaat, dit om isolatiewaardes te halen. De gevels worden voorzien van een transparante kunststof gevelbekleding, ook dit om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen. De staalconstructie staat dus buiten en de gevelbekleding aan de binnenzijde, detailtechnisch een bijzondere uitdaging. Vector Foiltec ontwerpt, produceert en monteert het foliedak. Het bedrijf werkte ook onder andere mee aan het olympisch zwembad in Beijing.

Conservering

De conservering van de staalconstructie is een meerlaags verfsysteem, geschikt voor buitensituaties. De kolommen onder de vakwerken worden tevens voorzien van een brandwerende coating. De coating van de goten onder de vakwerkliggers, alsmede het frame voor de luchtbehandeling en de gevelkokers worden thermisch verzinkt uitgevoerd.

Opening in 2016

Het BeLEVENspark wordt door diverse VolkerWesselsondernemingen gebouwd. Ingenieursbureau Wassenaar BV is ingeschakeld als hoofdconstructeur, Smiemans Projecten produceert de gevels. De oplevering van het gebouw zal naar verwachting in 2015 zijn en de publieksopening in 2016.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.