Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staaldraadtakels houden garage overeind


De bouw van de parkeergarage bij Medisch Centrum Rijnmond Zuid (MCRZ) in Rotterdam gaat, ondanks de vorst, gewoon door. Mede dankzij de handbediende staaldraadtakels (tirfors) van LGH wordt de garage gedurende de vorstperiode, wanneer het uitharden van beton langzaam verloopt, overeind gehouden.

De parkeergarage wordt in ongeveer de helft van de tijd gebouwd die normaal voor een project van dergelijke omvang staat. Vanwege die tijdsdruk wilde ASK Romein ondanks vorst en sneeuw gewoon doorwerken. Werkzaamheden als het monteren van staal en leggen van kanaalplaten zijn daarom naar voren geschoven, terwijl het voegen wordt uitgesteld tot de dooi goed invalt.

Omdat beton bij vorst langzaam uithardt, krijgt het gebouw nu pas laat zijn stabiliteit. Om toch te garanderen dat het gebouw loodrecht staat, waren er veel meer tirfors nodig dan anders. Om in deze plotselinge behoefte te voorzien, deed ASK Romein Staalbouw een beroep op LGH en huurde 168 handbediende staaldraadtakels.

Marco van Dijk, projectleider bij ASK Staalbouw: “We zullen in de toekomst steeds vaker materieel gaan huren. Bouwen wordt immers steeds specialistischer. Omdat ons bedrijf zich juist onderscheidt in bouwprojecten waar net iets anders of meer wordt gevraagd dan standaard, komen we steeds vaker in situaties waarin we bijzonder materieel nodig hebben. Het lijdt geen twijfel dat het dan voordeliger is om te huren dan te kopen.”

Project
In opdracht van BAM Wegen Regio Zuidwest bouwt ASK Romein Staalbouw de staalconstructie van de nieuwe parkeergarage in Rotterdam. Deze komt tussen het ziekenhuis en het metrostation in te liggen en zal deels bedoeld zijn voor bezoekers van het ziekenhuis en naastgelegen zorgcentrum, en deels als P+R-terrein in gebruik worden genomen. De garage biedt straks plaats aan circa 2000 auto’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.