Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staalvezels verbeteren ribbenvloer


Vloerfabrikant Dycore gaat de kwaliteit en duurzaamheid van haar ribbenvloeren verhogen door het gebruiken van staalvezels in het product. Dycore gaat hiervoor samenwerken met het Belgische Bekaert, fabrikant van Dramix staalvezels.

Samen wordt er ongeveer 80.000 m3 staalbeton geproduceerd, dat gelijk staat aan 1 mljoen m2 vloeroppervlakte. De Dramix staalvezels zullen onder andere de traditionele verdeelwapening in de plaatspiegel vervangen.

De aanwezigheid van de staalvezels in de gehele vloerconstructie levert een blijvende extra bijdrage aan sterkte en duurzaamheid, waarbij een robuuster element ook in het transport en inbouw-/montageproces een opmerkelijke kwaliteitsverbetering zal zijn.

Betere betonmix
“We kenden Bekaert als de wereldwijde expert op het gebied van staalvezelwapening,” aldus Jan De Wit bij Dycore. “Daarom contacteerden we Bekaert al in 2003 met de vraag hoe Dramix staalvezels de kwaliteit van onze ribbenvloeren konden verbeteren en hoe we onze productie van ribbenvloeren verder konden automatiseren.”

Bekaert maakte zich onze productieprocessen eigen en een gezamenlijk onderzoeksproject werd opgestart voor een optimale verwerking van de staalvezels in onze productie. Mét concrete resultaten. Daarnaast zorgt de introductie van de innovatieve staalvezelmix voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden en veiligheid in de fabriek.

Bekaert en Dycore ontwikkelden ook samen een aangepast systeem voor het doseren van het aantal Dramix vezels in de betonmix. Het doserings-systeem laat een verregaande automatisatie toe en garandeert een optimale gelijkmatige verdeling van de vezels in de elementen.

Ribbenvloeren
Dycore ribbenvloeren zijn voorgespannen vrijdragende systeemvloeren die geschikt zijn voor toepassing als begane grondvloeren in de woning- en utiliteitsbouw. Deze ribbenvloeren zijn voor de gangbare overspanningen de meest economische systeemvloeren en passen bijgevolg heel goed in het concept van duurzaam bouwen. De vloeren worden gestort op EPS en het beton is daarmee onlosmakelijk verbonden; de isolatiewaarde is maximaal Rc = 6,5 m²K/W.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.