Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staat woningen Krommenie niet onderkend

De gemeente Zaanstad heeft bij de sanering van het voormalige gasfabriekterrein in Krommenie te weinig oog gehad voor de technische staat van de woningen. Hierdoor werd pas in een veel te laat stadium ontdekt dat zeven huizen aan de Wilhelminalaan zodanig waren verzakt, dat ze acuut moesten worden ontruimd.

Dit constateert Bureau Berenschot in een onderzoek naar de handelwijze van de gemeente Zaanstad bij de sanering van het terrein. De gemeente Zaanstad heeft de bevindingen in het rapport woensdagavond openbaar gemaakt.

Bewoners
Volgens de onderzoekers van Berenschot mondde een discussie met bewoners over de oorzaak en de gevolgen van de ontstane schade uit in een patstelling, die te lang aanhield. Hierdoor werden bouwtechnische inspecteurs te laat bij de zaak betrokken. In de tussenliggende periode ging zoveel tijd verloren, dat de ontruiming van de woningen uiteindelijk niet was te voorkomen.

Het onderzoeksrapport benadrukt dat de uitkomst voor de bewoners, op de hectiek van de acute ontruiming na, hetzelfde zou zijn geweest. Ze hadden in alle gevallen moeten overgaan tot funderingsherstel. Of ze ook hun huis uit hadden gemoeten, is volgens de gemeente achteraf niet te zeggen.

Burgemeester en wethouders van Zaanstad traden volgens het rapport, zodra de ernst van de situatie duidelijk was, snel en doortastend op.

Bron: EngineeringNow

Bouwwereld plaatste al eerder;
Bacterie veroorzaakt verzakking Krommenie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.