Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Stalen draagconstructie als net om gebouw


De stalen draagconstructie van een zojuist opgeleverd kantoor in Purmerend zit als was het een net om het gebouw gespannen. De constructie van het pand – een ontwerp van EWP uit Purmerend – bestaat op de begane grond uit stalen kokerprofielen en op de eerste en tweede etage uit stalen UNP-profielen. Alle boutverbindingen van de staalconstructie zijn weggewerkt aan de binnenzijde.
Op de begane grond bestaat de afwerking uit een glazen vliesgevel, die achter de staalconstructie ligt. Vanwege de windbelasting (windgebied 1) zijn dit glasplaten van 42mm dik.

Hsb
Ingewikkelder is de situatie op de tweede en derde bouwlaag. Daar is de afwerking van de gevel tussen de staalconstructie geplaatst. Aan de binnenzijde van de stalen UNP-profielen zijn hsb-elementen bevestigd. In de ruitvormige vlakken tussen de staalconstructie zit regelwerk, waarop antracietkleurige gevelpanelen van Rockpanel zijn gespijkerd. In de voor- en achtergevel van het pand zitten ook nog eens aluminium kozijnen in de gevel. Wat betreft afwerking was hier secuur werk vereist van aannemer De Vries uit Purmerend.

Waterdichtheid
Kritieke punten met betrekking tot waterdichtheid traden vooral op bij de kruizen van de staalconstructie. Daar zijn achter de gevelpanelen stalen stripjes aan de constructie gelast als waterkering. Verder zijn op de hoeken van de constructie kieren vrijgelaten tussen de stalen ruiten, waardoor regen- en condenswater kunnen worden afgevoerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Stalen draagconstructie als net om gebouw

  • layla

    Zijn er details van dit genouw ik ben erg benieuwd hoe dit bouwtechnische is opgelost. Ik ben studente bouwkunde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.