Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Staro maakt checklist schoolgebouw

Een studie van de Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen (Staro) heeft geleid tot een checklist voor een goed schoolgebouw.

Bij gebouwen voor onderwijs is een onderscheid te maken tussen harde meetbare waarden en merkwaarde en uitstraling. Het gebouw heeft een oppervlakte en inhoud, maar ook een sfeer, identiteit en uitstraling. Beide aspecten – de harde en de zachte – zijn nodig voor een goed onderwijsgebouw.
Om deze begrippen verder uit te werken en concrete handen en voeten te geven heeft de Staro een studie verricht, die nu resulteert in de publicatie ‘Een nieuwe school, van onderwijsvisie tot schoolgebouw’ .

Bedoeld voor opdrachtgevers
In de publicatie komen acht criteria aan bod, die gezamenlijk een checklist vormen voor een goed schoolgebouw. De publicatie is primair bedoeld voor de opdrachtgevers voor een nieuw schoolgebouw, zoals schoolbesturen en gemeenten. In de checklist wordt een onderscheid gemaakt tussen de meetbare criteria (programmatische meerwaarde, flexibiliteit, klimaat en economie) en de voelbare criteria (ruimtelijkheid, zintuiglijkheid, expressie en context).

Verschillende onafhankelijke auteurs hebben de criteria uitgewerkt en geven voorbeelden van scholen die hun betoog illustreren. Daarnaast is er ruim aandacht voor de onderwijskundige visie in relatie tot een nieuw schoolgebouw en de architectonische uitwerking daarvan. ‘Een nieuwe school’ is royaal voorzien van beeldmateriaal.

Architectencarrousel
De publicatie wordt op 6 november gepresenteerd in het Da Vinci College op Leerpark Dordrecht. De criteria worden tijdens een dynamische architectencarrousel toegelicht door architecten aan de hand van concrete onderwijsgebouwen. Aansluitend neemt Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol het eerste exemplaar van het boekje, dat is gemaakt onder redactie van Kees de Graaf, in ontvangst.

Het symposium is bedoeld voor wethouders van onderwijs, gemeenteambtenaren, schoolbesturen, architecten en projectmanagers. Voorafgaand aan het symposium is er een rondgang over het Leerpark, onder leiding van de betrokken ontwerpers.

Staro
De Staro verwacht met deze uitgave een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de onderwijshuisvesting. De publicatie biedt betrokkenen bij die huisvesting een handreiking voor het maken van keuzes. De publicatie kost € 17,50 en kan na 6 november worden besteld via de website van de Staro.

De Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen (Staro) is een bundeling van circa 100 architectenbureaus die actief zijn op het gebied van de scholenbouw en in dit verband onderzoek doen en kennis en ervaring uitwisselen. De Staro werkt onder auspiciën van de Koninklijke Maatschappij tot Bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten BNA.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.