Ondanks protesten van studievereniging SUPport gaat de mastertrack Bouwtechniek/uitvoeringstechniek aan de TU Eindhoven toch stoppen. Dat werd eind vorige week duidelijk uit gesprekken tussen de universiteit, de studievereniging en Bouwend Nederland.
Voorzitter Patrick de Laat van SUPport is teleurgesteld door de mededeling van de universiteit: “Wij waren in de veronderstelling dat het slechts een voorgenomen besluit was. De faculteit Bouwkunde zei bereid te zijn verder te praten. Dat impliceerde voor ons dat er over de opheffing nog te praten viel. Maar dat blijkt niet het geval.” Bouwend Nederland sprak zich eerder al uit tegen opheffing van de mastertrack. Volgens de brancheorganisatie heeft de sector mensen met deze opleiding nodig en is het straks onduidelijk welke richting studenten moeten kiezen als ze richting de uitvoerende bouw willen.
Studievereniging SUPport voerde de afgelopen tijd actie tegen het besluit. Zo zetten ze het faculteitsgebouw te koop op marktplaats. De vereniging weet nog niet of de acties nu nog doorgaan. Wel gaan ze in gesprek met de faculteit over hoe hun studie bij andere richtingen ondergebracht kan worden. “Maar we blijven het een onverantwoord besluit vinden”, zegt voorzitter De Laat. “De huidige opleiding brengt de vernieuwingen samen. En de meeste mensen afstuderen vinden snel een baan. Dat kan niet iedereen van Bouwkunde zeggen.”
Bron: Bouwend Nederland
Lees hier ook de reactie van decaan Elphi Nelissen van de TU/e op de sluiting.
Idd Jim ongelooflijk.
Hetzelfde zeggen ze trouwens over vastgoed terwijl het juist een meerwaarde heeft op een bouwkunde opleiding.
Tijdens architectuur wordt er te veel gezeverd over concepten en te weinig over praktijk van bouwen zoals uitvoering en kosten.
Tijd om het doek te doen sluiten voor architectuur. 2/3 van de huidige architecten zit thuis of doet wat ondergewaardeerd tekenwerk…een vooringenomen faculteitsbestuur met een architectenhartje zonder gefundeerde commerciële/maatschappelijke overwegingen.
De faculteit Bouwkunde heeft al jaren te kampen met overschatte architectuurfanatici die de scepter zwaaien over instroom, vakken, subsidieverdeling, studiereizen, etc. etc.
Toch gek om te zien dat een vakgebied dat in de sector allang niet meer leading is toch nog zoveel macht heeft binnen een faculteit. Een teken dat het onderwijs 10 jaar achter loopt op de vraag van de markt.
Jammer en een gemiste kans…
Helaas is het doek gevallen. Jammer genoeg zal men pas over een aantal jaren constateren dat dit een domme beslissing geweest is. De ontwikkeling van bouwtechniek is helaas nog steeds noodzakelijk omdat er dagdagelijks nog steeds vele uitvoeringsblunders worden gemaakt. Het blijft noodzakelijk dat er specialisten in uitvoeringstechniek opgeleid worden.
Inderdaad een tragische beslissing. We missen toch al zoveel deskundigheid.
Het blijft een vreemd verschijnsel dat studies die veel minder techniek-gerelateerd zijn en minder perspectief op een baan hebben in de huidige bouwwereld (o.a. stedenbouw en architectuur), wel doorgang kunnen vinden aan de TUe. Daar waar nu één van de werkelijk technische richtingen in de bouw dus gaat verdwijnen.
Ik schreef het hier al eerder. Delft en Eindhoven moeten het aantal studenten bouwkunde afstemmen op de werkelijke behoefte in de markt. Die is grandioos gekelderd en zal nimmer meer het “oude” niveau bereiken. Wel vraag ik hen om de “echte talenten” te koesteren. Die zullen altijd een plek veroveren! Er lopen nu te veel “mooimakers” die niet gehinderd worden door een grondige kennis van ons mooie (bouw-)vak.
Ze konden beter wat architectuurstudies schrappen, want daar is toch vanuit het bedrijfsleven geen vraag meer naar en die brengen (behalve kunst) geen objectieve meerwaarde voor de bouwwereld.
Startende studenten gaan met het verkeerde idee de bouw in. Iedereen wil gebouwen maken en denken dat de architect (vroeger bouwmeester) dat bepaald, terwijl dat toch echt iets is uit de tijd van Gaudi. Aankomende studenten moesten vooraf beter worden geïnformeerd, dan was dit nooit nodig geweest.
Het wordt op naar het buitenland dus en (als het even meezit) nooit meer terugkomen.
Of bestaan er nog goede alternatieven?