Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Stem nu op de Lighthouseclub Bouwprijs

Op 15 september is het zover: dan wordt de winnaar van de Lighthouseclub Bouwprijs 2011 bekend gemaakt.  Maar liefst 217 personen zijn na de eerste verkiezingsronde gekozen om genomineerd te worden voor de Lighthouseclub Bouwprijs. Uiteindelijk bleek met nipte meerderheid dat Jón Kristinsson, Jan Willen van de Groep en Jos Lichtenberg de meeste stemmen naar zich toe hadden getrokken.

De wedstrijd bestond uit twee ronden. In de eerste ronde vond de stemming plaats van genomineerden voor de Lighthouseclub Bouwprijs 2011. Hieruit zijn maar liefst 217 personen voorgedragen die allemaal een bijzondere prestatie hebben geleverd aan de bouw. Nadat alle stemmen waren geteld zijn hier drie finalisten naar voren  gekomen. Op 15 september tijdens het lustrumfeest van de Lighthouseclub zal de winnaar bekend worden gemaakt. U kunt nog stemmen op één van de genomineerden. Ga naar www.lighthouseclubbouwprijs.nl.  U kunt tot 7 september uw stem uitbrengen.

De drie finalisten zijn:

Jón Kristinsson, architect en wetenschapper

Kristinsson verwierf bekendheid in 1976 met zijn voor die tijd vooruitstrevende ontwerp van het autarkische stadskantoor voor Lelystad. Dit gebouw zou worden voorzien worden van de nieuwste energiebesparende technieken zoals seizoenwarmteopslag in de natte kleibodem, zonnecollectoren in het brandpunt van parabolische dakschalen, beheersingsysteem van het binnenklimaat, natuurlijke luchtbevochtiging en een zelfregelende dagverlichting. Een primeur in die tijd. Kristinsson werkte tussen begin jaren 80 aan de ontwikkeling en realisatie van de Minimum Energie-woningen voor de sociale sector in Schiedam. Hij maakte hiervoor gebruik van passieve zonne-energie, nieuwe thermische isolatietechnieken, waakvlamloze geiser en een compacte luchtverwarming met warmteterugwinning.

Jan Willem van de Groep, adviseur en wetenschapper

Van de Groep zet zich in voor innovatie en duurzame ontwikkeling in de bouwsector. Als inspiratiebron put hij graag uit ontwikkelingen die hij bij andere sectoren ziet gebeuren, zoals creatieve coalities die garant staan voor ‘value for money’. Vervolgens zoekt hij uit op welke manier de bouw hiervan kan profiteren. Bij woningcorporatie Wonion heeft Van de Groep het succes van zijn strategie aangetoond. Bij deze organisatie is het hem gelukt om marktpartijen aan een gezamenlijke product- en procesinnovatie te laten werken. Dat heeft geleid tot een serie energieneutrale betaalbare huurwoningen. Binnen het SEV-programma EnergieSprong richt hij zich op innovatieve vormen van opdrachtgeverschap, kennisdeling en slimme coalities in de bouw.  Als Greenspirator is hij een veelgevraagd spreker.

Jos Lichtenberg, professor aan TU Eindhoven

Lichtenberg is inmiddels 35 jaar actief in het innoveren van de bouw. Beroemd om zijn Slimbouwenconcept als reactie op een jarenlange conventionele manier van bouwen. Kraanspoor in Amsterdam en La Fenêtre in den Haag zijn goede praktijkvoorbeelden van zijn bouwconcept. Hij is initiatiefnemer van het House of Tomorrow Today (HoTT), woningconcepten voor huizen met veel licht en ventilatie die aanzienlijke energieoverschot bereiken. Dit concept wordt nu in productie genomen. Lichtenberg publiceert regelmatig over innovatie en hij is hoofdredacteur van het vakblad BouwIQ. Daarnaast draagt hij, als hoogleraar aan de TU Eindhoven, zijn kennis en ervaring over aan een nieuwe generatie bouwers. Via Inno-Experts ondersteunt hij opdrachtgevers bij het realiseren van grensverleggende ambities, met name in duurzaamheid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.