Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Stem voor de Nationale Houtbouwprijs 2023

Het Houtblad zet 46 houtbouwprojecten in de schijnwerper. Het is de voorselectie van de Nationale Houtbouwprijs 2023, gekozen door de jury. Voor het eerst dit jaar mag het publiek al op deze voorgeselecteerde projecten stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen.

De voorselectie is de keuze van de jury uit de totaal 64 inzendingen die dit jaar binnenkwamen voor de Nationale Houtbouwprijs. Er zijn dus 18 inzendingen bedankt voor de eer. De redenen voor afwijzing lopen nogal uiteen: sommige gebouwen waren eenvoudig nog niet af, andere heel tijdelijk of niet bedoeld of geschikt voor bewoning. Sommige projecten vond de jury ’te klein’ om te selecteren. Er waren ook een paar projecten waar de deskundigen twijfels hadden over de uitvoering en dus de ‘houdbaarheid’ van het project.

Meningen verschillen

Dat geldt zeker niet voor de voorgeselecteerde projecten. Daar heeft de jury met aandacht naar gekeken. Misschien is het niet allemaal ‘winning material’, maar daar mag je van mening over verschillen en juist daarom is de Publieksprijs van de Nationale Houtbouwprijs nu voor deze hele groep projecten open gesteld.

Genomineerden uit deze voorselectie

In een later stadium, eind oktober, kiest de jury uit deze groep voorgeselecteerde projecten negen genomineerde projecten uit, drie per categorie. Deze genomineerden worden bezocht door de voltallige jury zodat die uiteindelijk, tijdens de Houtdag op 14 november, de winnaars van de categorieprijzen en de overall winnaar van de juryprijs bekend kan maken.

Nationale Houtbouwprijs uitgereikt in twee categorieën

De juryprijzen staan helemaal los van de Publieksprijs. Die gaat simpelweg naar het project dat de meeste stemmen weet te trekken. De competitie is bewust zo breed gemaakt, zowel omdat een publiekslieveling niet per se de keuze van de jury hoeft te zijn, maar ook omdat op deze manier zo veel mogelijk reuring kan worden gegeven aan de geweligde houtbouwprojecten die in ons land gerealiseerd worden.

Bekijk hier de voorgeselecteerde projecten en maak je keuze.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.