Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Sterke toename draadloos werken in de bouw verwacht

Draadloos werken in de bouw gaat de komende jaren sterk toenemen. Althans, dat blijkt uit een enquête onder lidbedrijven van branche-organisatie Bouwend Nederland, klanten van KPN en bezoekers van de website www.zibb.nl/bouw van Reed Business Information.

Het onderzoek richtte zich op drie vormen van draadloze communicatie: WiFi, de Mobiel Internet Kaart, en de PDA, Smartphone of Blackberry. De bekendheid van aannemers met de deze technieken blijkt hoog, maar het gebruik is nog relatief laag; tussen de 40 en 50 procent. De meest gebruikte toepassingen zijn e-mail, internet, agenda en toegang tot bestanden op het bedrijfsnetwerk.

Belangrijkste redenen waarom er nog geen gebruik wordt gemaakt van draadloos werken zijn de kosten, tijdsinvestering en twijfels over de veiligheid. Desondanks geeft tussen de 80% en 90% (afhankelijk van de toepassing) van respondenten aan dat zij verwachten over drie jaar gebruik zullen maken van de mogelijkheden. Met name het gebruik van toepassingen waarbij een hoge bandbreedte nodig is, zoals het ophalen en versturen van foto’s, planningen, bouwtekeningen en bestanden op het bedrijfsnetwerk, zal toenemen.
Naast een sterke stijging van het aantal bedrijven dat gebruik maakt van draadloos werken, stijgt ook het aantal medewerkers per bedrijf dat mobiel internet gebruikt sterk.

Het onderzoek wijst uit dat er over drie jaar aanmerkelijk meer gebruik zal worden gemaakt van WiFi (een groei van 75%), de Mobiel Internet Kaart (een groei van 109%) en PDA, Smartphone of BlackBerry (een groei van 93%). Dit zal een grote impuls kunnen geven aan de verdere professionalisering van de bouwsector, zo verwachten de onderzoekende partijen. Bouwend Nederland zal daarom het gebruik van draadloze technieken onder de lidbedrijven verder stimuleren en voordeelcontracten afsluiten met leveranciers.

Het onderzoek is een initiatief van Bouwend Nederland, samen met KPN en Reed Business Information, en is gehouden onder de leden van Bouwend Nederland, on-line bezoekers Zibb.nl/bouw, bouwproducten.nl en KPN-klanten. Het onderzoek liep van 4 tot en met 25 september 2006. Het volledige onderzoeksrapport kunt u nalezen en downloaden op www.zibb-bouwonderzoek.nl of op www.bouwendnederland.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.