Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Steun gecertificeerde bouwbesluittoets

Een groot aantal organisaties uit de bouwwereld wil samen met het ministerie van VROM werken aan de verdere ontwikkeling van de gecertificeerde Bouwbesluittoets.

Op het congres ’15 jaar Bouwbesluit’ in Den Haag ondertekenden de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, Bouwend Nederland, BNA, ONRI, Neprom, Uneto-VNI en Vereniging Eigen Huis de intentieverklaring ‘Gecertificeerde Bouwbesluittoets’. De VNG juicht de ontwikkeling toe.

Gewoonlijk toetsen gemeenten bij verlening van een bouwvergunning of een bouwplan voldoet aan het Bouwbesluit. Het idee achter de gecertificeerde Bouwbesluittoets is dat deze toets ook betrouwbaar kan worden uitgevoerd door een private partij. Die moet dan wel hebben bewezen gedegen aan het Bouwbesluit te kunnen toetsen en daarvoor een certificaat hebben verkregen.

Minister Vogelaar reikte op het congres de eerste vier certificaten uit aan Cauberg Huygen, SATIJNplus Architecten, Adviesburo Nieman en Stroop Raadgevende Ingenieurs.

De afgelopen jaren heeft VROM met een praktijkproef het idee van een gecertificeerde Bouwbesluittoets onderzocht. Een onafhankelijk, privaat bedrijf toets of een bouwplan voldoet aan de regels in het Bouwbesluit 2003. Het toetsrapport wordt meegestuurd met de vergunningaanvraag. Dat moet leiden tot een hogere kwaliteit van bouwaanvragen, minder extra werk, minder kosten en snellere doorlooptijden. Uit deze proef blijkt dat het certificaat voldoende waarborgen biedt om de gecertificeerde Bouwbesluittoets in praktijk te brengen.

De wettelijke regeling zal inhouden dat aanvragers kunnen kiezen of zij de toets door een gecertificeerd bedrijf of door de gemeente laten doen. De betrokken organisaties willen gemeenten en de bouwpraktijk stimuleren de gecertificeerde Bouwbesluittoets nu al in praktijk te brengen.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.