Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Stripstaal draagt glasgevel en glazen deur

Het auditorium van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI-NIRIA in Den Haag staat achter in de tuin van het monumentale pand. Architect Amer Alhassan van AAArchitects heeft de bestaande verbindingsgang volledig vernieuwd en uitgebreid met een foyer. Aan de tuinzijde heeft de gang nu een glasgevel met een constructie van stripstaal. Eveneens met stripstaal is een te openen geveldeel gerealiseerd van 8,7 meter breed. Deze taatst aan de bovenzijde en vormt in de open stand een luifel.

Het ontwerp van de nieuwe verbinding (23,6 m lang) is in feite heel rationeel. Vanaf de voorbouw is een klein stukje gehandhaafd van de oude verbindingsgang. Aan de zijde van het auditorium sluit de verbinding aan op een nieuwe hoge en brede toegangsdeur, die ingepast is het gevelstramien van deze zaal. Logisch gevolg hiervan is dat de verbindingszone naar de lezingenzaal toe steeds hoger en breder wordt.

AAArchitects heeft er voor gekozen om dit verloop op te delen in twee verschillende zones. Enerzijds is dat een foyerzone die overal even breed is maar waarvan het plafond oploopt (van 2400+ naar 4600+); anderzijds is dat een gangzone die toeneemt in breedte, maar waarvan het plafond overal even hoog is (2400+p).

De oplopende lijn van de verbinding tekent zich ook af in de gevel. Aansluitend op de bestaande gang is deze uitgevoerd in vijf horizontale glasstroken. Al die vijf stroken waaieren uit, waardoor dus elke ruit verschillend is.

T-profielen

Om een zo hoog mogelijke transparantie te verkrijgen is de gevelconstructie uitgevoerd met stripstaal. Vanwege de benodigde glasaanslag is gekozen voor T-profielen 60.120.10. Een groot geveldeel is uitgevoerd als te openen deel. Dit deel opent en draait als een dakraam. In open stand vormt de deur een luifel.

Voor de constructie van de deur hebben constructieadviseur ABT en AAArchitects gezocht naar een optimum. Net als de glasgevel is gekozen voor stripstaal, maar met een grotere hoogte (T 60.270.20). De constructie bestaat niet alleen uit stijlen maar ook uit regels in horizontale richting. Het glas is op de staalprofielen gelijmd zodat het constructief meedoet in stabiliteit en stijfheid.

Meer over deze bijzondere constructie is te lezen in Bouwwereld 8 van 1 juli 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.