Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Stucwerk met ingesneden ornamentiek


ANA architecten heeft het Complex 20 in de Haagse Van Diemenstraat van een volledig nieuwe aanzicht voorzien. Naast de verbetering van de entreehal is de beplating van volkernkunststof vervangen door wit stucwerk met opvallende ornamentiek. Die verwijst naar raamdetails van de 19e eeuwse bebouwing van de Zeeheldenbuurt.

Deze renovatie is een pilot voor HaagWonen, die in de Zeeheldenbuurt een negental stadsvernieuwingscomplexen uit de jaren’80 wil vernieuwen. Of dat doorgang gaat vinden hangt nu van de economische situatie af.

Het stucwerk van de gevel is uitgevoerd door Delstuc uit Monster, die daarvoor contact zocht met Strikotherm. De gevel bestaat uit houtskeletbouw en werd bekleed met cementgebonden platen. Die worden normaliter afgewerkt met dunpleister, maar in dit geval was laagdikte nodig om de ornamentiek in het stucwerk in te kunnen snijden.

Hiervoor is 40 mm EPS aangebracht als spanningsverdeler, met daarop een mortellaag met wapeningsgaas en tot slot 10 mm cementgebonden vezelversterkte hechtmortel, vertelt Anton van Delden van Delstuc in het afbouwvakblad Mebest. In deze pleisterlaag konden prima insnijdingen worden gemaakt, maar dan wel een dag na het opzetten. De gevel moest dus in delen worden aangebracht.

Om de aanzetten tussen de verschillende dagproducties te camoufleren is het geheel achteraf van een kleurlaag voorzien. Deze is in het voorjaar afgerond.
De ornamentiek werd aangebracht middels tien houten sjablonen en een speciaal gemaakt krabijzer. De lijnen werden 7 mm uitgekrabd.

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.