Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Studenten TU bouwen hemelpoort van baksteen

Morgenmiddag 19 augustus gaan 300 eerstejaars studenten Bouwkunde van de TU Delft  een hemelpoort van baksteen stapelen zonder daarbij gebruik te maken van cement of lijm. Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten, KNB heeft op verzoek van Stylos, het Delftse Bouwkundig Studentengezelschap, haar medewerking toegezegd aan Stewoo, het jaarlijkse ontvangstweekend voor alle eerstejars bouwkunde-studenten.

Stapelen

De studenten worden eerst getrakteerd op enkele korte, inspirerende lezingen over herkomst, productie, duurzaamheid en andere kwaliteiten van baksteen door medewerkers van KNB. Daarna volgt een college door Joris Molenaar (Molenaar & van Winden architecten), over de architectonische mogelijkheden met baksteen. Karmen de Maaré, oud student TU Eindhoven, gaat vervolgens in op het principe van boogconstructies.

Het meest spectaculair is het doe-deel van de workshop. Deze bestaat uit het ‘samen werken en samen stapelen’ om de grootst mogelijke overspanning met maximaal 100 bakstenen te bouwen. Een deskundige jury zal de gestapelde boogconstructies beoordelen waarna aan het eind van de middag de winnaars van de doe-opdracht bekend worden gemaakt. De middag wordt afgesloten onder het genot van een ‘klinkertje’, een steengoed biertje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Studenten TU bouwen hemelpoort van baksteen

  • Jaap van den Bosch

    Dit is volgens mij een oud spelletje, dat deed men heel vroeger ook, bogen maken van metselwerk voor bijvoorbeeld kerk gebouwen, en dat werden steeds grotere overspanningen, om elkaar de loef af te steken, totdat er weer 1 in elkaar stortte, en men zei, dit is dus net te groot, de volgende maar weer iets kleiner.
    Laat ze nu wel op passen als ze op het eind van de middag dat beloofde biertje ( 1 maar?, en dat voor studenten) krijgen, en niet tegen die baksteen constructie aan gaan hangen, want dan kunnen ze morgen in negatieve zin de telegraaf ook nog wel eens halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.