Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Studententeam VIRTUe bouwt zelfvoorzienend huis

Studententeam VIRTUe heeft de bouw van hun duurzame huis in 5 weken afgerond. Het huis op de campus van de TU/e is onderdeel van Ripple, het duurzame woonconcept dat mensen op een speelse manier aanspoort om duurzamer te wonen én te leven. Met dit concept hoopt het team in juni 2022 hoge ogen te gooien tijdens de internationale ontwerpwedstrijd Solar Decathlon Europe in het Duitse Wuppertal.

Uit hout opgetrokken woning

De woning is grotendeels uit hout opgetrokken. De afwerking van het interieur volgt na de vakantie. Het bouwwerk is volledig zelfvoorzienend en kent verschillende nieuwe en slimme snufjes waarmee de bewoners duurzaam kunnen leven. Tachtig procent van de materialen is of kan later worden hergebruikt. Het bouwwerk bestaat uit een studentenkamer, een startersappartement en een gemeenschappelijke ruimte en kan relatief eenvoudig op bestaande bouw worden geplaatst, waardoor het ook in stedelijk gebied onderdeel kan zijn van de oplossing voor het woningtekort.

Het huis op het Koeveld naast het Auditorium is onderdeel van Ripple. Foto: VIRTUe

Elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over dag verdelen met slimme display

De studenten van de TU Eindhoven wilden niet alleen een duurzame plek om te wonen creëren, maar bewoners ook de mogelijkheid bieden om zichzelf een duurzame levensstijl aan te meten. In de gemeenschappelijk ruimte komt een slimme display te hangen, EQUI genaamd. EQUI zorgt ervoor dat het elektriciteitsverbruik zo voordelig mogelijk over de dag wordt verdeeld. Het systeem vertelt wat het beste moment is om de wasmachine aan te zetten of de vaatwasser te laten draaien. Is er even minder zon? Dan is het verstandig om de auto op een later tijdstip op te laden. Zo plant EQUI activiteiten op het moment dat er veel elektriciteit voorradig is.

Duurzaamheidsdoelen

De aanmoedigingen moeten gaan komen van de coaching app RECAPP die momenteel door het studententeam wordt ontwikkeld. RECAPP is een sociaal platform waarmee bewoners digitale munten kunnen verdienen, bijvoorbeeld door maandelijkse duurzaamheidsdoelen te behalen. Denk aan korter douchen en duurzamer eten. Het verdiende digitale geld kan vervolgens worden uitgegeven in een digitale wereld bijvoorbeeld uit computergames als The Sims.

Strijd om duurzame woning op Solar Decathlon Europe

Het studententeam heeft nog tot juni 2022 om de app af te ronden, want dan vindt de Solar Decathlon Europe plaats. VIRTUe neemt het daarin op tegen andere studententeams in de strijd om de meest efficiënte en duurzame woning. De woning is de komende maanden op het Koeveld te bewonderen en ook onderdeel van de Dutch Design Week en Glow. Daarna wordt deze afgebroken en naar Duitsland vervoerd voor de ontwerpwedstrijd.

In Wuppertal heeft het studententeam twee weken om het bouwwerk uit de grond te stampen, dus moet de bouw bijna twee keer zo snel als nu worden afgerond. Wat er na de internationale ontwerpwedstrijd met het huis gebeurt, is nog niet duidelijk. Er is contact met een woongemeenschap in Sint-Oedenrode. “Zij willen een soort eco-dorp oprichten en Ripple als startpunt gebruiken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Studententeam VIRTUe bouwt zelfvoorzienend huis

  • Robert de Koning

    Goed te lezen dat TUE Bouwkunde na het starten met de jaarlijkse beton kano race als studenten project nu bezig is met een houten sustainable energy efficient woning project. Nederland ‘brick and concrete’ bouw schuift langzaam wat op naar mixed building met meer toepassing van hout, het heeft even geduurd maar progress is positive…. meer houten huizen please. Ook positief is toename in off-site prefabrication van houten huizen en gebouwen, nog even wachten op de ‘Ikea’ prefab woning gids, dat je zelf je woning ontwerp samenstelt uit beschikbare bouw elementen, all looking positive. Over 5 jaar misschien zo ver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.