Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kennis van betononderhoud vergroten

Vexpan, de Betonvereniging en het Platform Betononderhoud organiseren op 16 maart de studiemiddag ‘Duurzame parkeergarages’. De komende jaren zal namelijk veel moeten worden geïnvesteerd in het onderhoud aan de betonnen draagconstructie en de renovatie van de vloeren in parkeergarages. Het doel is om de kennis van betononderhoud van parkeergarages op een hoger peil te brengen.

Technische levensduur

In Nederland zijn er de afgelopen decennia enkele honderden parkeergarages gebouwd. Voor een succesvolle exploitatie waren eigenaren en exploitanten aanvankelijk vooral geïnteresseerd in zaken als ligging, routing, indeling, uitstraling en comfort. Vandaag de dag speelt ook de technische levensduur van parkeergarages een belangrijke rol.

Kennis van betononderhoud

Regelmatige inspecties van parkeergarages en vervolgens opstellen van een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) gebeuren vaak laattijdig en niet plan- en doelmatig. Vexpan, de Betonvereniging en het Platform Betononderhoud gaan daarom samenwerken om de kennis van betononderhoud op te krikken. Op een startbijeenkomst op 16 maart 2016 in  Ede komt allereerst de problematiek aan de orde waarmee we de komende jaren te maken krijgen. Vervolgens vertellen constructeurs, betononderhoudskundigen, betonreparateurs en leveranciers van coatings over hun ervaringen. Er wordt uitgelegd hoe eigenaren een MJOP kunnen opstellen en ingegaan op de materiaaleigenschappen van beton en reparatieproducten. Tot slot worden handvatten aangereikt waarmee bij nieuwe projecten eventuele toekomstige schade zoveel mogelijk kan worden beperkt.

Handreiking

Aan de deelnemers wordt gevraagd aan welke tools c.q. kennis zij behoefte hebben. Vervolgens zal deze kennis worden opgenomen in een handreiking die in een tweede bijeenkomst beschikbaar zal worden gesteld. Deze vervolgbijeenkomst zal naar verwachting in het voorjaar van 2017 plaatshebben.

De startbijeenkomst over duurzame parkeergarages wordt op woensdag 16 maart in de Reehorst in Ede gehouden. Klik hier voor informatie en aanmelden.

Foto: Parkeergarage ’t hart in Utrecht naar een ontwerp van Versseput Architecten. (fotograaf: Corné Bastiaansen)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.