Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Subsidie warmtepomp stokt


UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de installatiebranche, reageert ontstemd op het bericht dat er geen subsidie meer beschikbaar is voor warmtepompen. Gisteren werd bekendgemaakt dat de regeling van AgentschapNL voor zogenoemde lucht/water warmtepompen is overtekend.

Dit betekent dat consumenten niet gegarandeerd meer in aanmerking komen voor subsidie wanneer zij overstappen op warmtepomptechniek. Vooral lucht/water warmtepompen zijn een steeds vaker toegepaste techniek in bestaande bouw in combinatie met een bestaande cv-installatie.

Funest
Voorzitter Marcel Engels van de installateursvereniging wijst erop dat dit nieuws funest is voor de ontwikkeling van duurzame energie. “Dit type warmtepompen is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Daar ligt een enorme besparingspotentie. De markt gaat nu weer volledig op slot. Dat valt niet uit te leggen aan de achterban en aan consumenten.”

Op de korte termijn pleit UNETO-VNI ervoor de schotten tussen de diverse subsidieregelingen voor duurzame warmte weg te nemen. “Op die manier blijft de markt in elk geval in beweging. Op de langere termijn hebben wij een consistent en stimulerend overheidsbeleid nodig op het gebied van duurzame energie. Dan kunnen we ons land echt energiezuiniger gaan maken.”

Tik
Volgens UNETO-VNI is dit niet de eerste keer dat de ontwikkeling van duurzame energieopwekking een flinke tik krijgt. Engels: “Installateurs investeren al jaren in het opbouwen van kennis en de voorlichting aan consumenten. Zij krijgen nu voor de zoveelste keer de deksel op de neus. Op basis van dit overheidsbeleid wordt het lastig om duurzaam te ondernemen.”

Volgens Engels komt de klap ook hard aan bij de industrie. “Zij zijn erbij gebaat als er flinke aantallen warmtepompen worden weggezet. Dan kan de kostprijs van hun producten omlaag en komt het vliegwiel in beweging. Ook voor de industrie is dit funest.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.