Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Te warm voor ijskoepel

De TU/e-studenten die in Finland een ijskoepel gaan bouwen, lopen op tegen een onverwacht probleem: het is extreem warm in Finland. TU/e-student Jorrit Hijl: “Het klopt dat het weer erg tegen zit, maar gelukkig hebben we met dit zachte weer veel voorbereidingen makkelijk kunnen doen. Helaas hebben we de geplande testkoepel nog niet kunnen maken, maar deze zal nog wel eerst gemaakt worden.”

Rond het vriespunt

De studenten vertrokken samen met hun begeleider op 29 december en willen de koepel op 18 januari klaar hebben. De temperatuur in het Finse Juuka ligt echter amper onder het vriespunt. Normaal is de temperatuur in de winter tussen de -15 en -30 graden.

Te grof zaagsel

Toch zien de bouwers het positief in. De koepel, met een diameter van 30 meter, komt er gewoon en de voorbereidingen kunnen in ieder geval bij een prettige temperatuur gedaan worden. Donderdagnacht wordt vorst verwacht en gaan alle bouwers 24 uur per dag aan de slag. Problematischer is de structuur van het zaagsel dat door het ijs moet worden gemengd. Het zaagsel bleek grover dan gepland en dus wordt alles nu handmatig gezeefd.

Bron en foto: www.cursor.tue.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.