Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tekort aan bouwfysici dreigt

Een tekort aan bouwfysici dreigt. Dat concludeert Avans Hogeschool in Noord-Brabant, nu de uitstroomrichting Bouwfysica verdwijnt van de hogeschool. Momenteel staan milieu en energiebesparing hoog op de publieke agenda en is er juist een grote vraag naar deze beroepsgroep.

Imago
“Bouwkundige adviesbureaus staan te springen om nieuwe bouwfysici. Het vakgebied heeft geen goed imago”, vertelt Ella Braat, docent Bouwfysica van Avans Hogeschool in Tilburg.

Bouwfysica is een relatief jong vakgebied. “Tijdens de energiecrisis in de jaren ’70 is het ontstaan uit een dringende behoefte naar energiezuinige gebouwen’, vertelt Ella Braat, docent Bouwfysica in Tilburg. Nadat het energievraagstuk een tijd uit was, is het nu weer onderwerp van gesprek.

‘Dat komt door de film van Al Gore en het Verdrag van Kyoto en de daarmee samengaande CO2 reductie. “Een van de gevolgen van deze hernieuwde aandacht is de groeiende vraag naar bouwfysici. ‘Aan het einde van het schooljaar bellen bedrijven ons op of we nieuwe afstudeerders hebben. Stagiaires zijn ook erg gewild. Bedrijven kunnen dan snel zien of iemand bevalt en alvast een baan aanbieden.”

Bouwwereld
Ondanks de vraag vanuit het bedrijfsleven, verdwijnt het uitstroomprofiel Bouwfysica binnenkort. Volgens Braat komt dit omdat weinig studenten kiezen voor Bouwfysica. ‘ Vijftig procent van onze studenten komt van het mbo. Zij associëren Bouwfysica met veel rekenen. Havo- en vwo studenten kennen de bouwwereld nog niet zo goed. Ze zijn vooral bekend met architectuur en de vastgoedsector en kiezen daarom sneller voor die richtingen.’

Jaarlijks wordt er een bouwfysica-dag georganiseerd en vierdejaarsstudenten krijgen een gratis lidmaatschap op het vakblad. “Door enthousiast les te geven en gastsprekers uit te nodigen probeer je eerstejaarsstudenten geïnteresseerd te krijgen.” In de lessen wordt zoveel mogelijk de link met de praktijk gelegd. “Het is echt meer dan rekenen.”

Geluidsisolatie
Bouwfysici worden steeds meer betrokken bij nieuwbouw en renovatie. ‘Neem de herstructurering van de grote wijken die net na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd. Moet je die afbreken voor nieuwbouw of kun je die woningen op een andere manier zo verbouwen dat ze voldoen aan de huidige eisen en nog vijftig jaar mee kunnen?’

Overigens heeft bouwfysica niet alleen te maken met energiebesparing. ‘Mensen stellen steeds meer eisen aan hun privacy. Ze willen de stereo hard kunnen zetten en liever niet de buren horen. Geluidsisolatie wordt wat dat betreft steeds belangrijker, dat is ook bouwfysica’, legt Braat uit.

Bron: Punt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.