Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tekort aan hoogwaardige nieuwbouwkantoren

Er dreigt een ernstig tekort aan hoogwaardige nieuwbouwkantoren, zo blijkt uit het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007.

Dit onderzoek, dat jaarlijks door NEPROM en PropertyNL wordt uitgevoerd, geeft inzicht in de nieuwbouw van kantoren en winkels in Nederland.

In de kantorenmarkt is dit jaar de productie opnieuw fors toegenomen. Hoewel de opleveringen nog achter blijven als gevolg van de magere jaren in 2002 en 2003, is het aantal in aanbouwzijnde meters aanzienlijk toegenomen. Op 1-1-2007 was circa 1,4 miljoen vierkante meter kantoorruimte in aanbouw. Op 1-1-2006 was dit nog 0,9 miljoen vierkante meter. Het aantal verleende bouwvergunningen is als gevolg van de groeiende economie bijna verdubbeld .

Amper leegstand nieuwbouw
De zeer grote productie van nieuwe kantoren wordt makkelijk door de markt opgenomen. Cijfers van DTZ en NEPROM laten zien dat er zeer weinig leegstand is in de nieuwbouw. Dat is ook te verklaren doordat steeds minder op risico wordt gebouwd, waardoor veel gebruikers al bekend zijn voor de start van de bouw, wat het risico op leegstand natuurlijk zeer verkleind. Dit in tegenstelling tot de jaren aan het begin van dit millennium toen bouwen op risico nog gemeengoed was. Dat neemt niet weg dat kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw zogenoemd ‘niet is aan te slepen’.

Structurele leegstand blijft hoog
De structurele leegstand van oude kantoren blijft toenemen en is problematisch. Het aantal kantoren dat langer dan drie jaar leegstaat omvat onderhand alleen in de vier grote steden al bijna 900.000 m2. Structurele leegstand is het aanbod aan kantoorruimte dat al drie jaar in aanbod is en ook daadwerkelijk leegstaat. Blijkbaar is ondanks het feit dat er aan de vraag naar nieuwbouw bijna niet meer kan worden voldaan, niet de behoefte aan het huren van een verouderd bestaand kantorengebouw. Hiermee lijkt daadwerkelijk een andere situatie te ontstaan dan in de jaren negentig het geval was. Toen verdween de structurele leegstand door een sterke economische groei als sneeuw voor de zon. Het feit dat ondanks onze groeiende economie de structurele leegstand wederom fors is opgelopen maakt duidelijk dat er iets moet gebeuren. In de cijfers van de NEPROM-leden is af te lezen dat, hoewel langzaam, het aantal renovatieprojecten toeneemt. De markt pakt dit dus al voorzichtig op en dat is een positief signaal.

Bron: NEPROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.