Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Terugval economie vlakt iets af

De omzet, export en orderontvangsten van Nederlandse bedrijven lopen in het eerste kwartaal van 2009 verder terug. Toch groeit het vertrouwen voor het tweede kwartaal licht in een zich – op termijn – stabiliserende economie. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Eerste kwartaal
De omzet, export en orderontvangsten van Nederlandse bedrijven lopen verder terug vergeleken met voorgaande twee kwartalen. De omzet staat nog méér onder druk doordat veel prijzen zijn verlaagd.

In de bouwsector wordt naarstig gezocht naar nieuwe orders. De orderontvangst en de inkooporders lopen over het eerste en tweede kwartaal sterker terug dan de omzet. De bouwondernemer is dan ook het somberst over het huidige economische klimaat.

Al met al kan gesteld worden dat de ondernemer verder verslechterende resultaten meldt, maar het vertrouwen in de economische ontwikkeling niet verder onderuit gaat.

Ondernemersvertrouwen
Het zware weer lijkt nog niet voorbij. Ook in het tweede kwartaal verwacht de ondernemer een lagere omzet, export en een kleinere orderpositie. Toch zijn de omzet- en exportverwachtingen iets minder negatief dan in het eerste kwartaal.

Daarmee komt de index voor het ondernemersvertrouwen (verwachtingen voor omzet, export, investeringen en werkgelegenheid voor het komende kwartaal en gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) uit op -22. Vorig kwartaal was dat nog -24 (op een schaal van -100 tot 100). De werkgelegenheid staat onder druk.

Waar eind vorig jaar de productie te lijden had van een tekort aan personeel, is nu sprake van een personeelsoverschot. Toch ervaart 40 procent van de ondernemers geen belemmeringen. Daarnaast nemen steeds meer bedrijven maatregelen tegen de economische neergang, door bijvoorbeeld tijdelijk personeel af te stoten en investeringen uit te stellen.

Gezamelijk
De Conjuntuurenquete is een gezamenlijk conjunctuuronderzoek van VNO-NCW, MKB Nederland met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Ruim 4000 ondernemers hebben meegewerkt aan deze enquête waarin realisaties van het afgelopen kwartaal worden afgezet tegen de aanvankelijke verwachtingen. Ook de verwachtingen voor het komende kwartaal worden uitgesproken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.