Op het terrein van adviesbureau Peutz bij het laboratorium te Molenhoek staat een zogenaamde ‘zonneschoorsteen’. Het is een testmodel voor promotieonderzoek van Ben Bronsema aan de Technische Universiteit Delft. Dat meldt Peutz.
De opstelling bestaat uit een slanke, zeer goed thermisch geïsoleerde constructie, met een hoogte van ca 11,5 m. Aan de zuidzijde (zonzijde) is de constructie voorzien van goed isolerend glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonstraling.
In de schoorsteen is een absorberplaat aangebracht. Aan de voet van de schoorsteen is een kleine ruimte gerealiseerd (testcel) voor het aanbrengen van de meet- en regelapparatuur en het conditioneren van de ventilatielucht.
Schoorsteentrek
Het concept werkt als volgt: de in de zonneschoorsteen binnenvallende zonnewarmte valt op de absorberplaat waarmee de lucht in de schoorsteen wordt verwarmd. De warme lucht stijgt op en zorgt voor schoorsteentrek.
Door de schoorsteentrek wordt lucht vanuit de testcel aangezogen. De temperatuur in de testcel wordt d.m.v. een warmtepomp zodanig geregeld dat deze representatief is voor de temperatuur in (kantoor)gebouwen: 20 °C in de winter en 24 °C in de zomer.
Schoorsteen als ventilatie
Doel van het onderzoek is ondermeer vast te stellen hoe zonneschoorstenen moeten worden geconstrueerd en gedimensioneerd om dienst te kunnen doen voor de afzuigventilatie van gebouwen.
Daarnaast zal worden bepaald hoe groot de bijdrage van zonne-energie kan zijn voor het verwarmen van gebouwen. Hiertoe worden metingen verricht van o.a. druk, temperatuur, luchtsnelheid, zonstraling en windsnelheid. Door middel van ruim 100 meetopnemers wordt informatie verzameld.
Een door de TU Eindhoven ontwikkeld simulatiemodel zal bij verschillende seizoen
omstandigheden in de opstelling worden gevalideerd.
Het onderzoek, dat mede wordt gefinancierd door EZ/SenterNovem EOS wil een bijdrage leveren aan het op energiezuinige en innovatieve wijze ventileren en verwarmen van gebouwen.