Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘The Proof of the Pudding’ over architect Hertzberger 9 februari in de bioscopen

Cinema Delicatessen brengt The Proof of the Pudding op 9 februari uit in de bioscopen. In de documentaire volgen Patrick Minks, Jaap Veldhoen en Wouter Snip architect Herman Hertzberger bij zijn strijd woningen te maken van zijn meest iconische gebouw, het voormalige kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn.

De 90-jarige architect Herman Hertzberger heeft een rijk werkzaam leven geleid. Al op jonge leeftijd verwierf hij internationale bekendheid als belangrijk vertegenwoordiger van de architectuurstroming structuralisme. Zijn gebouwen en ideeën zijn wereldberoemd en worden nog altijd bewonderd en bestudeerd. De documentaire The Proof of the Pudding van Herman Hertzberger laat hem zien als een gedreven, humoristisch en bescheiden mens. Nog altijd ontwerpt hij mee aan de projecten van zijn bureau AHH, geeft hij lezingen en werkt hij aan boeken om zijn visie op de rol van architectuur voor mens en samenleving uiteen te zetten. Herbergzaamheid en vrijheid zijn voor hem sleutelbegrippen.

Het meest iconische gebouw van Herman Hertzbergers sociale visie, het voormalige Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn uit 1972, staat al jaren leeg en verloedert langzaam maar zeker. De documentaire volgt Herman en zijn opvolger bij AHH, Laurens Jan ten Kate, in hun strijd om van het kantoor woningen te maken. Een transformatie die Herman altijd voor ogen heeft gehad en die hij in de film ‘the proof of the pudding’ noemt. De werkelijkheid blijkt echter weerbarstiger. Hermans idealisme botst met het hedendaagse rendementsdenken dat ruimte vooral als winstgevende vierkante meters ziet en niet zozeer als een ontmoetingsplek voor mensen.

Bekijk hier de trailer:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.