Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Toename ontwerpopdrachten bij architecten

In het derde kwartaal van vorig jaar zag de architectenbranche een toename van het aantal ontwerpopdrachten. De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten steeg met een derde ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt volgens architectenbond BNA waarschijnlijk door de btw-verlaging op verbouwingen en renovaties. BNA-directeur Fred Schoorl: “Ik denk dat de weg naar herstel is ingezet.”

Inkomsten uit woningrenovatie

De cijfers, gepubliceerd door het CBS, laten zien dat de inkomsten uit renovaties van woningen met 63% zijn gestegen. Goed nieuws volgens Schoorl, want “ieder plan dat een architect maakt, levert werk op voor anderen in de keten, denk aan aannemers, bouwvakkers, installateurs en woninginrichters.”

Positieve geluiden

Het positieve geluid van CBS sluit aan bij eerdere conclusies van de Monitor Bouwketen en de BNA benchmark conjunctuurmeting. Uit beide metingen bleek eind 2013 dat de eerste tekenen van herstel zich aandienden. Hoewel de toename van het aantal ontwerpopdrachten goed nieuws is, plaatst Schoorl wel een kanttekening. “Er is sprake van een forse groei, maar het niveau lag dan ook erg laag. De sector is door de crisis meer dan gehalveerd.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Toename ontwerpopdrachten bij architecten

  • Leon

    Fantastisch nieuws hoor. Maar als die BNA-directeur werkelijk denkt dat de hele bouw opleeft van een tijdelijke voordeelsregeling op renovatiewerk dan heb je er niet veel van begrepen. De enige reden dat de economie wat is aangetrokken heeft te maken met de toegenomen export, maar daar is voor de bouw niet veel werk te behalen. Woningstichtingen gaan nog altijd gebukt onder de financiële klappen die ze o.a. van de overheid krijgen. Gevolg: geen investeringen. In het bedrijfsleven is er slechts sprake van voorzichtige stabilisering/groei van de handel. Tegen de tijd dat dergelijke bedrijven gaan investeren in huisvesting ben je weer een aantal jaren verder. En ook in de zorgsector blijft het moeilijk. Afgezien van wat ombouwplannetjes wordt daar ook nauwelijks geïnvesteerd, simpelweg omdat het geld er niet is. Dat er een groei is van 63% zegt geen zak. Moet je kijken hoeveel er gesaneerd is de laatste jaren. Een compleet slagveld. Hoe noemt men dat ook alweer? Scorebordjournalistiek? Maar goed, dergelijke uitspraken passen wel bij het algehele niveau dat we van de BNA gewend zijn, wat dat betreft geen verrassing dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.