Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tool meet sociale duurzaamheid van gebouw

Veiligheid, gezondheid en comfort, onderhoud, aanpasbaarheid, toegankelijkheid en impact op de omgeving. Isolatiefabrikant Rockwool heeft een duurzaamheidstool gepresenteerd die kijkt naar deze sociale kwaliteiten van een gebouw. Het streven is dat die tool – genaamd AQSI – in duurzaamheidsinstrumenten wordt geïntegreerd om echte en transparante bouwprestaties te ondersteunen en te waarderen.

AQSI is gelanceerd tegelijkertijd met de presentatie van het MVO-verslag ‘(Re)building the future’ en het manifest Sociale Duurzaamheid dat breed wordt ondersteund. Rockwool heeft het initiatief genomen om de belangrijke Europese Norm EN 16309 ‘Duurzaamheid van bouwwerken – Beoordeling van de sociale prestatie van gebouwen – Berekeningsmethoden’ te vertalen in een praktische tool. AQSI staat voor Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings en moet architecten, ontwikkelaars, verzekeringsmaatschappijen, investeerders en pensioenfondsen ondersteunen bij het implementeren van sociale prestaties van een gebouw.

Eindgebruiker

Harm Valk, sr. adviseur Nieman Groep, lichtte de lancering van AQSI aan het eind van de bijeenkomst nog toe: ‘We bouwen voor mensen en dan is het belangrijk om sociale duurzaamheid meetbaar te maken. Deze tool maakt de sociale kwaliteiten van een bouwwerk zichtbaar, die normaal niet gemeten worden. Een gebouw moet veilig en comfortabel voelen. Dan pas voldoet het aan de verwachtingen. Gebouweigenaren moeten daarom meer bewust worden van de sociale prestaties. Echte duurzaamheid in de gebouwde omgeving draait daarom voor mij volledig om de impact voor de eindgebruiker.’

Lees hier meer over de achtergronden van AQSI

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.