Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tool voor zongestuurd ontwerpen

Ingenieursbureau Witteveen + Bos heeft een tool ontwikkeld waarmee op een snelle en efficiënte manier zonpotentie in kaart kan worden gebracht. Met de tool – genaamd Solar Engineering PLUS – kan zowel het aantal zonuren als de intensiteit in W/m2 worden berekend. Dit zijn verschillende parameters. Zo kan kortdurend loodrecht invallend zonlicht een hoge energiepotentie in W/m2 hebben, maar blijft het aantal zonuren in zo’n geval laag.

Hittestress

De tool kan onder meer helpen bij het bepalen van de juiste positie en hoek van zonnepanelen. Op gebiedsniveau helpt de tool bij het bepalen van de ideale positionering van gebouwen ten opzichte van de zon, het voorspellen en dus voorkomen van hittestress en het bepalen van de juiste isolatie op de juiste plek.

Witteveen + Bos gebruikte Solar Engineering PLUS voor de gebiedsontwikkeling van de Kirchberg in Luxemburg. Hierbij is een duurzaam ontwerpproces doorlopen waarbij een traditioneel proces is gecombineerd met zongestuurd ontwerpen. Bij het ontwerp is naast cultuurhistore en esthetiek maximaal rekening gehouden met zonnepotentie. Het gebied is niet alleen zongeoriënteerd ingedeeld, ook de vorm van gebouwen en groenvoorziening is zongestuurd ontworpen.

(Bron: duurzaamgebouwd.nl)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.