Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Toren van Corten-staal in Beeldenpark

In het Beeldenpark Leidsche Rijn wordt volgende week zaterdag het Observatorium van Lucas Lenglet geopend. Deze uitkijktoren van 14 meter hoog is vervaardigd van Corten-staal en door een ingenieuze ingreep, is een eindeloze wandeling in het kunstwerk mogelijk.

Het Observatorium is geheel uitgevoerd in Cortenstaal. De toren staat in een betonnen bak die 1,4 meter de grond in gaat en heeft een doorsnede van 8.5 meter.

Constructie
De constructie bestaat uit een stel in elkaar vallende getordeerde, ringvormende loopvlakken die vijf keer gestapeld worden. Doordat de ringen ten opzicht van elkaar een kleine verdraaiing gekregen hebben ontstaat een onregelmatige vorm. De loopvlakken zijn begaanbaar.

Rondom de ringen worden cilinders aangebracht van stripstaal die van de grond tot boven de loopvlakken lopen. De buitenkant is bekleed met een stalen net, dat op den duur met klimplanten overwoekerd zal raken.

(lees verder onder de foto)

Ontwerp en bouw
Lucas Lenglet (Leiden, 1972) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sindsdien heeft hij solopresentaties gehad in onder andere Amsterdam (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, 2008), Parijs (Palais de Tokyo, 2007), Athene (Loraini Alimantiri, 2007) en Berlijn (Künstlerhaus Bethanien, 2006).

Roger Bundschuh, van Bundschuh/Baumhauer Architekten in Berlijn, heeft met Lenglet samengewerkt aan de basis van het werk. Het werk is uitgevoerd door Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jurriëns Bouwservice Amsterdam en Van der Vegt smeed- en constructiebedrijf.

Foto: Beyond Utrecht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.