Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Transformatie flat krijgt geen vervolg

Een flat van elf verdiepingen aan de Poptahof in Delft is gedeeltelijk afgetopt. Het MUWI-casco uit de jaren ’60 bleek echter zo fragiel dat het bij één zo’n transformatie zal blijven. Er is veel staal toegevoegd aan het casco, waarbij de stabiliteitswanden zijn versterkt met spankabels over vijf bouwlagen.

Het ontwerp voor de transformatie is gemaakt door Molenaar & Van Winden Architecten. Het skelet van de woonflat diende behouden te blijven, mede omdat daarmee – zo was de verwachting – de bouwkosten voor de sociale huurwoningen beperkt konden blijven. Aan één kopgevel is als een boekensteun een nieuwe volume aangebouwd en de onderste twee bouwlagen zijn uitgebouwd met ruimtes voor kleine bedrijfjes. Daarnaast zijn in het midden van de flat vijf woonlagen weggehaald en is een extra lift aan het bestaande noodtrappenhuis toegevoegd en zijn de woningtypes aangepast.

Heel zuinig
De kwaliteit van het casco werd, na onderzoek vooraf, als redelijk ingeschat, maar de werkelijke staat bleek pas tijdens de uitvoering. Architect Joris Molenaar is er nog steeds verbaasd over: ‘Het is systeembouw uit de late wederopbouw, destijds heel zuinig uitgetekend met marges die nu niet meer zouden mogen. Volgens de huidige normen zou zo’n structuur niet blijven staan.’

Dat de flatgebouwen, die in de jaren zestig van de vorige eeuw volgens het MUWI-bouwsysteem zijn gebouwd, er zó armetierig aan toe zijn, mag opmerkelijk en tevens zorgelijk genoemd worden. Zo bleek na het verwijderen van de dekvloeren en de steengaasplafonds dat veel van de ribcassettevloeren bestonden uit grotendeels beschadigde betonnen broodjes die nauwelijks klem zaten tussen de veelal gebroken betonnen vloerliggers.

Twee staafjes
De wapening in betonbalken bij grotere muuropeningen bleek slechts te bestaan uit minimale krimpwapening van twee staafjes rond 8 mm en de stabiliteit van de ruim dertig meter hoge woonwand wordt slechts verkregen uit die ene liftschacht en de twee woningscheidende wanden nabij de kopgevels.

Gezien de kosten van de aanpassing is de transformatie van deze woonflat dan ook voorlopig de eerste en tevens laatste in de Poptahof. Opdrachtgever Woonbron heeft dan ook besloten het volgende veld te slopen en geheel over te gaan op nieuwbouw.’

Een beschrijving van het hele project is te lezen in Bouwwereld 5 van 23 april 2010.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.