Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Transformatie Klarendal wint Gulden Feniks

De transformatie van de Arnhemse achterstandswijk Klarendal naar het modekwartier 100% Mode heeft vanmiddag de Gulden Feniks gewonnen in de categorie Gebiedstransformatie. In de categorie Renovatie ging de prijs naar de Politieacademie en in de categorie Transformatie wonnen zowel De Lichttoren in Eindhoven als ROC Twente in Hengelo (O). Opvallend is de innovatieve wijze waarop veel gebouwen zijn gerenoveerd en getransformeerd.

De Gulden Feniks werd op de vastgoedbeurs PROVADA uitgereikt door erevoorzitter Femke Halsema.

Achterstandswijk wint

De Arnhemse wijk Klarendal, ooit gebouwd voor arbeiders aan de spoorweg, was eind vorige eeuw verloederd tot achterstandswijk. Samen met de bekende Modeacademie ArtEZ heeft de gemeente in 2003 een succesvol concept ontwikkeld en deels al uitgevoerd. Inmiddels zijn veertig tot vijftig startende mode-ondernemers in de hoofdstraten gevestigd.

Een sleutelproject is de verplaatsing van het historische postdistributiekantoor van het station naar een cruciale plek in het gebied. Dit 19e-eeuwse gebouw is in stukken gezaagd en herbouwd tot een trendy grand café/restaurant met een aantrekkelijk terras.

De jury heeft veel waardering voor de thematische aanpak en de resultaten die nu al zijn geboekt.

Boogvormige overkapping

In de categorie Renovatie ging de prijs naar de Politieacademie in Apeldoorn. De meest tot de verbeelding sprekende ingreep aan het complex is de boogvormige glazen overkapping. Door deze opmerkelijk gevormde kap kan de voormalige binnenplaats nu functioneren als het kloppende hart van de Politieacademie. De jury is vol lof over de toegevoegde waarde die hier is gecreëerd.

Twee winnaars

In de categorie Transformatie waren er twee winnaars, waaronder De Lichttoren in Eindhoven. De transformatie is uitgevoerd met respect voor het bestaande, ruige karakter van de voormalige gloeilampenfabriek. Bovenal vindt de jury het belangrijk dat een dergelijk monument op een aantrekkelijke manier is getransformeerd en goed werd afgestemd op eindgebruikers.

Tweede winnaar in deze categorie is ROC Twente in Hengelo. De oude Gieterijhal van Stork is op een fantasievolle wijze ingepast in het nieuwe ROC Twente. De jury prijst het lef waarmee het ROC het aandurfde om van dit industrieel erfgoed het hart van zijn opleidingen te maken. Door deze transformatie is belangrijk erfgoed behouden gebleven, heeft de school een uniek karakter gekregen en is het gebied onderaan het spoor versterkt op weg naar een nieuw leven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.