Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Transformatie Schiedamse wijk

De transformatie van de Wetenschappersbuurt in Schiedam is van start gegaan. Onder de naam ‘De Nieuwe Wetenschappers’ wordt dit deel van Schiedam Oost een aantrekkelijke, gevarieerde en groene buurt.

Vernieuwingsopgave

Met het tekenen van verschillende overeenkomsten hebben de gemeente Schiedam, TBI-onderneming ERA Contour en Woonplus Schiedam afgelopen week het startsein gegeven voor het Schiedamse project. In de Wetenschappersbuurt worden 293 woningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 148 nieuwe huur- en koopeengezinswoningen. ERA Contour ontwikkelt en bouwt de woningen. De helft van de woningen verhuurt Woonplus Schiedam als sociale huurwoning, de andere helft zijn koop eengezinswoningen.

Woonplus pakt ook 80 bestaande woningen aan door groot onderhoud en renovatie. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht door de gemeente Schiedam. De vernieuwingsopgave is opgedeeld in vier fasen die stap voor stap een krachtige impuls geven aan Schiedam Oost.

Gezamenlijke gebiedsvisie

ERA Contour heeft in opdracht van de gemeente Schiedam en Woonplus een gebiedsvisie opgesteld voor de wijk. Samen met de kinderen in de wijk en de kindergemeenteraad is het team aan de slag gegaan. Ook Bewonersvereniging Schiedam Oost, bewoners uit de wijk en overige betrokkenen uit Schiedam Oost en de Wetenschappersbuurt zijn betrokken bij de planvorming.

De herstructurering van de Wetenschappersbuurt sluit aan bij de woonvisie van de gemeente Schiedam en bij de ambities van Woonplus om haar sociale woningvoorraad te vernieuwen. Na de transformatie is ‘De Nieuwe Wetenschappers’ een kindvriendelijke, groene wijk met een combinatie van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Planning

De bewoners van de woningen die als eerste worden gesloopt zijn al verhuisd. Binnenkort draagt Woonplus deze woningen over aan de gemeente, die de woningen gaat slopen. Naar verwachting start de sloop in de loop van maart. De eerste woningen worden naar verwachting in de zomer van 2017 opgeleverd. In 2021 moeten de laatste nieuwe woningen zijn opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.