Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tropendak voor bedieningsgebouw

Het bedieningsgebouw bij de Volkeraksluizen is voorzien van een zogenoemd tropendak. Een dakconstructie van twaalf houten spanten, bekleed met duurzaam rvs, voorkomen zoninstraling via de drie glazen gevels. Ook biedt de dubbele constructie de wind vrij spel tussen gebouw en dak. Dat zorgt voor extra koeling.

De 230 mm dikke, uitwaaierende liggers van de halve spanten worden op het constructief gunstigste moment ondersteund door een in het dak van het gebouw opgenomen betonbalk. Op dat punt hebben ze ook de grootste hoogte: 1200 mm.

Het vanaf de ondersteuning overstekende dakdeel is maximaal maar liefst ruim 12 m groot. De laatste drie meter van het overstek is met zonwerende schoepen uitgevoerd omdat een massieve uitvoering met bijvoorbeeld sneeuw te zwaar belast zou kunnen worden.

Het tropendak geeft met een bekleding van roestvast staal het bedieningsgebouw haar kenmerkende uiterlijk. Zowel dakvlak als gevelvlak is aan de buitenzijde voorzien van doorlopende gefelste banen rvs, aangebracht door het specialistische Ridder Zuid uit Oss.

Het gebouw is ontworpen door DP6 architectuurstudio.

Proefnummer
Meer over dit tropendak leest u in Bouwwereld 2 van vrijdag 19 februari 2010.

  • Wilt u deze Bouwwereld gratis ontvangen, vraag hem hier aan
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.