Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

TU Eindhoven schrapt bouwopleiding

De mastertrack bouwtechniek / uitvoeringstechniek aan de TU Eindhoven wordt per 1 september 2013 opgeheven. Dat heeft het faculteitsbestuur Bouwkunde van de TU/e bekendgemaakt.Vanaf dan worden er geen nieuwe studenten meer toegelaten tot deze afstudeerrichting. Onderdelen zullen in de overige afstudeerrichtingen ondergebracht worden. Huidige studenten krijgen de gelegenheid hun studie af te maken.

Het opheffen gebeurt op een moment dat er vanuit de maatschappij grote vraag is naar integrale oplossingen voor de vele uitdagingen, waar de bouwsector voor staat. Grote zaken als energie- en materiaalschaarste, de vergrijzing en krimp beinvloeden de bouw(techniek). De versnippering van de branche belemmert het innovatieve vermogen en de mogelijkheden voor een integrale aanpak.

Building Technology is multidisciplinair en is een van de weinige richtingen die ontwerpende en uitvoerende disciplines met elkaar verbindt. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de afstudeerders van Building Technology zouden moeten zorgen voor een cultuuromslag in de bouwsector. Door het voorgenomen besluit wordt dit onmogelijk. Dit heeft gevolgen voor de bouwpraktijk en de mogelijkheden om maatschappelijke problemen aan te kunnen pakken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “TU Eindhoven schrapt bouwopleiding

  • Alex

    was trouwens al op 21 maart jl op de site van de TU/e!

  • Alex

    Wat een goed staaltje journalistiek… not.. gewoon een klakkeloze kopie van hetgeen op de site van FNV Bouw staat.

    Dit staat op de site van de TU Eindhoven zelf:

    “De huidige studenten kunnen hun mastertrack afmaken. De medewerkers bij de leerstoelgroep worden herplaatst bij andere leerstoelen in de faculteit. Waardevolle onderdelen van de mastertrack worden ingebed in de overige 5 mastertracks en in het bacheloronderwijs.

    Personeelsgebrek in de leerstoelgroep en financiële problemen zijn debet aan het stopzetten. Ook past het niet binnen de koers die de faculteit wil varen. De unit Architectural Urban Design and Engineering waar de leerstoel onder valt, heeft al enkele jaren een fors financieel tekort en de medewerkers worstelen met een hoge werkdruk. Het faculteitsbestuur hoopt door de opheffing andere groepen en opleidingen in de faculteit te kunnen versterken.

    De faculteit gaat zich in de nabije toekomst meer richten op onderwijs gekoppeld aan academisch onderzoek met een fundamenteel karakter. Het faculteitsbestuur concludeert dat de mastertrack onvoldoende koppeling met onderzoek heeft. De vakgebieden Productontwikkeling en Uitvoeringstechniek (de richtingen die binnen de mastertrack vallen) horen thuis in de opleiding van een bouwkundig ingenieur en moet zeker een plaats hebben in het (bachelor) curriculum, maar niet op het niveau van een leerstoel, stelt het bestuur.
    Het zou sinds 2009 niet meer gelukt zijn om een meerjarige financiering voor de leerstoel te krijgen. Maar ook zonder te kijken naar de crisis, ziet het bestuur dat vanuit de praktijk het meeste geld voornamelijk naar kort toepassingsgericht onderzoek gaat.

    Het lopende onderzoek wordt ondergebracht bij andere onderzoeksprogramma’s en leerstoelen. Nieuw onderzoek gaat vallen onder de ontwerpersopleiding van Bouwkunde. Vanaf 1 september kunnen er geen nieuwe studenten meer instromen, de huidige studenten kunnen hun track afmaken. De ‘waardevolle delen’ van de mastertrack worden opgenomen in de andere mastertracks en in het bacheloronderwijs. Afhankelijk van hun expertisegebied wordt voor de medewerkers aansluiting gezocht bij andere leerstoelen. Tijdelijke contracten worden niet verlengd.

    De komende tijd wordt het besluit verder besproken in de faculteitsraad en met het College van Bestuur. Voor 1 juni moet er een plan van aanpak liggen.” (Bron: http://www.tue.nl/universiteit/faculteiten/faculteit-bwk/nieuws/bouwkunde-stopt-met-mastertrack-building-technology/)

    Dit artikel slaat dus helemaal nergens op!

  • Piet S

    deze afstudeerrichting leidt geen architecten op maar bouwkundig ingenieurs die in de uitvoerende bouwbedrijven werkzaam zijn.
    Heel jammer dat dit zo plotseling opgedoekt wordt

  • Theo

    De huidige crisis heeft ernstige gevolgen voor alle partijen in het bouwproces. Dus ook voor architecten, hun bureau’s en het personeel. Zeer spijtig, er gaat veel talent verloren. De bouw heeft haar booming-tijd gehad en zal nooit meer op dat niveau terugkeren, daar is iedereen het over eens. Is het dan ook niet normaal dat er een afslanking plaatsvindt in capaciteit en aanbod van alle opleidingen voor de bouw? Dus ook voor architecten?

  • Wat wilt u met dit artikel duidelijk maken? U meldt dat TU Eindhoven betreffende studierichting opheft en vervolgens dat er grote behoefte is aan bouwtechnologen. Dat laatste ben ik het zeer mee eens, het is een ‘booming’ vakgebied. Uw artikel heeft mijns inziens geen moraal.

  • Ph. Nijman

    De reden wordt niet gegeven, maar dit een bezuiniging is, dan is het de verkeerde bezuiniging.
    Jammer dat er weer een hoogwaardige opleiding, die Nederland Kennisland verder moet helpen, wordt gesloten. Nu hebben we niet alleen gebrek aan lassers, metselaars en timmerlieden, maar krijgen we ook een gebrek aan architecten, planologen, constructeurs enz. Zo blijven er alleen opzichters en uitvoerder over. Die kunnen veel, maar timmeren en ontwerpen is niet hun sterkste kant.

  • Elly

    In de URL van het artikel staat TUDelft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.