Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

TU/e-studenten willen grootste ijskoepel bouwen

TU/e Bouwkunde-afstudeerders Roel Pluijmen en Jorrit Hijl willen de grootste ijskoepel ooit bouwen. Eind december vertrekken de twee met een aantal studiegenoten en onder leiding van docent Arno Pronk naar Finland om daar samen met vrijwilligers en sponsoren een koepel met een diameter van dertig meter te realiseren.

Drie keer zo sterk

Het ijs dat gebruikt wordt, is versterkt met houtvezels. Het ijs wordt hierdoor drie keer zo sterk en taai, bleek na diverse trek-, druk- en valproeven in een vriescel. Het versterkte ijs zou van pas kunnen komen in landen waar het flink koud kan worden. Door de vezels bijvoorbeeld toe te voegen aan een meer dat in de winter bevriest, zou er zwaarder vervoer over het ijs mogelijk zijn. Volgens de studenten kan de toepassing ook interessant voor bouwkundigen omdat je met vezelversterkt ijs veel slanker kunt bouwen.

Proefkoepel

De ijskoepel wordt gevormd door een ring van ankers aan te leggen waaraan een touwennet wordt bevestigd. Onder dat net wordt vervolgens een soort luchtballon opgeblazen waar dunne laagjes sneeuw, water en vezels overheen gespoten worden. De studenten bouwden eerder al een proefkoepel van vijf meter doorsnee.

Bekijk hieronder alvast een impressie van het eindresultaat:

Bron: TU/e Cursor, pykretedome.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “TU/e-studenten willen grootste ijskoepel bouwen

 • Zwaga

  Hallo
  Ik ben Erik Zwaga en werkzaam op het ijssportcentrum in Eindhoven als ijsmeester
  Ik ben reuze benieuwd naar het feit of deze vorm van ijs ook geschikt is voor onze ijsvloer
  Daar de ijsvloer bij grote drukte nogal te lijden heeft (kapot gereden wordt)Doordat er een substantie wordt toegevoegd zou je het kapot rijden van de baan dan ook kunnen verminderen en zou dit dan invloed hebben op de snelheid van het ijs (meer of juist minder weerstand) zou je mij hierop een reactie kunnen geven .Ik ben reuze benieuwd.
  Ps. Veel succes in Finland
  M.V.G.
  Erik Zwaga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.