Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Tuinbouwkassen van zonnepanelen

Een tuinbouwkas bestaande uit zonnepanelen, het lijkt misschien een tegenstrijdig principe, maar wetenschappers van de Universiteit van Californië zijn erin geslaagd een kas te ontwerpen dat zowel zonlicht doorlaat als zonlicht gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.

Hiervoor is gebruik gemaakt van een nieuwe, goedkopere techniek dat zonlicht van bepaalde golflengtes doorlaat en andere weerkaatst. Ondanks de beperkte lichtinval, blijkt op basis van onderzoek dat de planten minstens even goed groeien als in gewone kassen en in sommige gevallen zelfs beter.

Doorzichtige zonnepanelen

De kas werkt op dezelfde wijze als een gewone kas. Het vangt licht en warmte, waardoor planten onder optimale omstandigheden kunnen groeien. Het grote verschil is dat de normale glazen panelen vervangen zijn door doorzichtige rood-paarse zonnepanelen. Ze zijn zo ontworpen dat ze het licht van specifieke golflengtes doorlaten. De golflengtes die weerkaatst worden, worden gebruikt voor de opwekking van energie. Deze panelen worden “Wavelength Selective Photovoltaic Systems” (WSPVs) genoemd. In de panelen is een lichtgevende verf verwerkt, dat licht absorbeert en energie overbrengt naar smalle PV-strips, waar de elektriciteit wordt geproduceerd.

Goedkopere techniek

Dankzij de techniek achter WSPVs kan op een efficiëntere en goedkopere wijze dan traditionele pv-cellen elektriciteit opgewekt worden. De kosten per paneel bedragen 65 (dollar)cent per Watt, wat zo’n 40 procent minder is dan de gebruikelijke zonnepanelen op basis van siliconen.

Niet nadelig voor plantengroei

In theorie zou het blokkeren van een bepaalde golflengte nadelig kunnen zijn voor het fotosynthese-proces van de planten. Maar in de praktijk is gebleken dat 80% van de geteste planten hetzelfde groeiden als in een gewone kas. De overige 20% van de planten bleek zelfs beter te presteren dan normaal, hoewel nog niet geheel duidelijk is waarom dat het geval is.

Kassen zijn energieslurpers

Tuinbouwkassen vereisen veel energie, met name voor de verwarming, monitoring en verlichting gedurende de donkere uren van de dag. Ze zijn dan ook behoorlijke energieslurpers en wereldwijd neemt het aantal tuinbouwkassen alleen maar toe. Om de CO2-footprint van de kassen te verminderen zal deze technologie een goede stap in de richting zijn.

Nader onderzoek zonnepanelen

WSPVs is een techniek dat op dit moment nog in ontwikkeling is en waar nog verder onderzoek naar gedaan moet worden. Het zal dus nog wel even duren voordat het verkrijgbaar is op de markt. Lees meer over het project op de website van UC Santa Cruz. Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden: ‘Wavelength-Selective Solar Photovoltaic Systems: Powering Greenhouses for Plant Growth at the Food-Energy-Water Nexus’

Foto: UC Santa Cruz / Nick Gonzales

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Tuinbouwkassen van zonnepanelen

  • Rob Besselink

    Interessante ontwikkeling. Wel graag volgende keer “de techniek, die”, “de verf, die” en “een stap in de goede richting”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.