Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Twee lagen voldoende voor klassiek stucco-effect

Toen het interieur van de Stopera in Amsterdam aan een opknapbeurt toe was, ging de architect op zoek naar een aantrekkelijke decoratieve afwerking en heeft hij een groot aantal mogelijkheden met elkaar vergeleken. Diverse proeven werden genomen, maar geen enkele had het gewenste resultaat. Het probleem was opgelost toen iemand de architect attendeerde op Stucco van Brander, een pleisterlaag op basis van kunsthars met een marmerachtig effect.

Bij traditionele stucco zijn vier lagen nodig om wanden een aantrekkelijk uiterlijk te geven, maar van dit product zijn twee lagen voldoende. Verschillende eindafwerkingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld door met een speciale methode voor een extra vlammend effect te zorgen die het marmerachtige uiterlijk versterkt, door lange halen te maken en door het op te poetsen waardoor het oppervlak meer gaat glanzen. De eerste laag droogt zo snel dat de tweede laag al dezelfde dag aangebracht kan worden.

Brander Stucco is op veel plaatsen met succes toegepast, ook bijvoorbeeld in het Grand Winston Hotel in Rijswijk dat uit meer dan 250 kamers en appartementen bestaat.

Het advies is om Brander Stucco met een roestvast stalen stuccospaan met afgeronde hoeken aan te brengen en ervoor te zorgen dat de spaanslagen van de eerste laag zichtbaar blijven. Daarna wordt de tweede laag opgezet en vervolgens plek voor plek overlappend afgeschraapt. Voor de eerste laag is per m2 200 tot 250 g materiaal nodig en voor de tweede laag 150 g. De tweede laag kan al na drie uur worden aangebracht en het geheel is na 24 uur doorgedroogd.

Verwerking is mogelijk bij temperaturen boven 5 ºC en een maximale RV van 80%. Het aanbrengen is mogelijk op cement, beton, cellenbeton, gips en kalkgebonden materialen met een voldoende hard oppervlak. Om een mooi resultaat te bereiken is het wel belangrijk dat de ondergrond droog is en goed vlak is afgewerkt, vooral bij de matte variant waar eventueel aanwezige afwijkingen duidelijk zichtbaar blijven.

Tijdens en na de verwerking is een goede ventilatie nodig. Doordat twee lagen voldoende zijn en het middel snel is aan te brengen, zijn per normale werkdag producties mogelijk van 30 m2 (totaal voor twee lagen) en zijn de kosten lager dan bij traditionele middelen. Het aanbrengen met een spaan vraagt wel een zekere vakkundigheid.

Brander Stuco ook in andere kleuren

Bij 23 ºC en 50% RV bedraagt de dichtheid van Brander Stucco 1,7 kg/dm3 en het vastestofgehalte 70,4% (m/m). Het middel is niet agressief, zodat bijvoorbeeld handen alleen beschermd hoeven te worden als er geregeld of langdurig contact te verwachten is. Een veiligheidsbril is in alle gevallen verplicht.

Het middel heeft een lange open tijd, is moeilijk brandbaar, geurarm en de eindlaag is gemakkelijk reinigbaar met een normaal huishoudelijk middel dat geen restanten achterlaat. Het middel is leverbaar in 48 kleuren en wit, zowel in harde tinten als in pastelkleuren, matglanzend en hoogglanzend.

Brander Afbouwprodukten in ’s-Hertogenbosch, tel. 073-62 71 777, [email protected]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.