Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Twee panden rechtgezet en gelift

Goorbergh Fundamenteel heeft twee ruim honderd jaar oude panden op de hoek van de Katendrechtselaan in Rotterdam rechtgezet en gelift tot de oorspronkelijke hoogte. De meest verzakte hoek werd zelfs 90 centimeter opgetild. De panden staan nu volledig op een nieuwe fundering van stalen buispalen. Een betonvloer van 350 mm dik met inkassingen in de bouwmuren en gevels brengt de belasting uit het pand over naar de nieuwe fundering.

Voor het liften waren rondom de stalen buispalen ingestort in de constructievloer. Rondom de conussen heeft Goorbergh zware wapening aangebracht. Het vijzelen is computergestuurd uitgevoerd door CT De Boer. Het liften gebeurde in drie etappes, verdeeld over twee dagen. Als eerste werd het hoekpand, dat het meest schuin stond, in de zelfde lijn gezet als het naastgelegen pand. Daarna werden beide panden gezamenlijk recht gezet. Tot slot werden de twee panden gezamenlijk rechtstandig omhoog gevijzeld tot het juiste peil bereikt was.

Spouw

Door dit rechtzetten zijn de bouwmuren van de twee panden weer bijna tegen elkaar komen te staan. In de loop der jaren was de spouw hiertussen vooral bovenin steeds groter geworden. En vol gestort met puin en vuil. Al dat puin en vuil moest vóór het liften worden verwijderd, om schade aan de bouwmuren te voorkomen. Ook moest de zaag in de voorgevel. Het metselwerk was namelijk in de loop der jaren steeds aangeheeld om de groter wordende spouw tussen de twee panden aan het oog te onttrekken. Ook de spouw tussen de twee panden en de aangrenzende bebouwing is nu weer volledig gedicht.

Het rechtzetten is uitgevoerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. Constructieadviseur was Goudstikker-de Vries uit Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.