Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Uitstel Omgevingswet en Wkb naar 1 juli 2023

De Omgevingswet wordt uitgesteld naar 1 juli 2023. Dat maakt Minister de Jonge bekend in een brief aan de Eerste Kamer. Ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) schuift daarmee wederom op.

Minister De Jonge stelt dat er meer tijd nodig is om te oefenen en te testen. “Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen. Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.”

De Omgevingswet – waaraan de Wet kwaliteitsborging is gekoppeld – is al vaker uitgesteld. Volgens de laatste planning zou de wet per 1 januari 2023 ingaan, maar de benodigde ICT – het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – is nog onvoldoende getest.

Advies ICT

In opdracht van de Eerste Kamer verscheen afgelopen week een advies over dit Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO1). In dat advies spreekt het Adviescollege ICT-toetsing van een “lastig dilemma”. “Indien besloten wordt tot invoering op of kort na 1 januari 2023 adviseren wij maximaal in te zetten op het beperken van maatschappelijke risico’s en het oplossen van tekortkomingen in het DSO. Indien besloten wordt tot verdergaand uitstel adviseren wij de tijd te nemen voor een fundamentele heroriëntatie.”

Voor verdergaand uitstel – naar 2025 – pleitte de vereniging van projectontwikkelaars NEPROM eind september al, omdat een “overhaaste invoering van de Omgevingswet bijdraagt aan de dalende lijn van de woningbouwproductie.”

Voor dat verdere uitstel en die fundamentele heroriëntatie hoort Minister De Jonge ‘geen steun bij de medeoverheden en het bedrijfsleven’. “Wel hoor ik nadrukkelijk de roep om duidelijkheid over de definitieve datum.”

‘Geef Wkb eigen invoeringsdatum’

Over de Wet kwaliteitsborging bestaat geen politieke discussie meer: er is groen licht gegeven door de Tweede en Eerste Kamer. Maar vanwege de koppeling aan de Omgevingswet schuift deze wet die moet zorgen voor aantoonbare bouwkwaliteit telkens mee.

Coen van Rooyen, directeur bij WoningBouwersNL, pleit in een reactie op LinkedIn voor het ontkoppelen van de Omgevingswet en de Wkb. “Het zou verstandig zijn als de minister deze wet een eigen invoeringsdatum geeft. In tijden van ambtenarentekorten lijkt het me verstandig een deel van het toetsingswerk aan de markt over te laten en aannemers zelf verantwoordelijkheid te geven voor hun kwaliteit.”

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.