Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ultradunne balkons in uitvoering

ERA Contour past in een woningbouwproject in Delft ultradunne balkons toe. Het aanzicht hiervan bedraagt slechts 65 mm. De balkons zijn samengesteld uit ultrahogesterkebeton met zowel traditionele als vezelwapening.

De dunne balkons zijn in het project Amber ingevoegd op verzoek van de Innovatieafdeling van Pieters Bouwtechniek. Architectenbureau CHANGE.NL heeft het ontwerp er zelfs op aangepast.

De balkons worden geproduceerd door het Deense bedrijf Hi-Con, dat deze in Denemarken al 10 jaar toepast. Toch betekende dit niet dat het simpel een kwestie was van een standaard balkon bestellen bij Hi-Con, want een Deens balkon is geen Nederlands balkon. Zo legde Denemarken tot voor kort balkons met handjes op op de betonconstructie. Dat kon omdat er toch een verhoogde houten vloer werd aangebracht. Pieters Bouwtechniek ontwierp verscheidene nieuwe ophangingen, die passen in het Nederlandse bouwsysteem en binnen de Nederlandse regelgeving zowel wat betreft constructie als koudebruggen.

Tunnelbouw

Voor Amber is gekozen voor een ophanging met vier aangestorte nokken (verdeeld over een plaatlengte van 7,2 m), die in het betoncasco worden opgenomen. Bouwer Era Contour experimenteerde daar eerst mee, om te zien of een dergelijke bevestiging wel paste bij tunnelbouw. Een tunnelcasco krijgt namelijk een toog mee en zakt bij het uitrijden van de tunnel. De Hi-Con Balconies zijn in de langsrichting echter dermate flexibel dat ze de toog en het zakken probleemloos volgen.

Meer over deze eerste toepassing van ultradunne balkons is te lezen in Bouwwereld 8 van 1 juli 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.