Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Unilin Group recyclet MDF- en HDF-platen

Unilin Group gaat voor de productie van haar MDF- en HDF-platen en spaanplaten herwonnen en gerecycled hout gebruiken. Tot nu toe was het technisch onmogelijk om de 100 miljoen m3 MDF- en HDF-platen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd bij einde levensduur te recyclen. Unilin Group heeft nu een nieuwe technologie ontwikkeld om de houtvezels uit deze platen op een economisch rendabele manier te herstellen en opnieuw te gebruiken voor de productie van kwalitatieve vezelplaten op industriële schaal. Met deze wereldprimeur zal het bedrijf op termijn in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft.

Ontbrekende schakel in een duurzaam verhaal

MDF- (Medium Density Fibreboard) en HDF- (High Density Fibreboard) vezelplaten worden veel gebruikt in de meubelindustrie, interieurbouw en voor de productie van laminaatvloeren. Unilin Panels, een divisie binnen Unilin Group, gebruikt voor de productie van deze materialen al ‘herwonnen’ hout. Dit is houtafval of hout dat niet meer bruikbaar is en dus gered wordt van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group in eerste instantie al geen bomen voor haar productie, maar geeft het resthout een extra leven met een nieuwe materiaaltoepassing. Nu gaat het bedrijf dus nog een stap verder.

Nieuw innovatief proces

Véronique Hoflack, president van Unilin Panels, die zelf aan de basis lag van de nieuwe recycletechnologie, licht toe: “Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recyclen. Het grootste deel hiervan wordt na gebruik (gemiddeld 14 tot 20 jaar) dus verbrand. We zijn er nu in geslaagd een nieuw innovatief proces te ontwikkelen om deze houtvezels te recyclen en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels. Tijdens deze langere levensduur krijgen nieuwe bomen de kans om te groeien en op hun beurt de CO2 op te slaan. Een grote stap vooruit richting circulariteit.”

CO2-beparing

Deze technologie, die intussen gepatenteerd is, is volgens de producent een absolute wereldprimeur. Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecyclede vezels. Het zal hierdoor in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.