Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Utrecht controleert draagkracht werfkelders

Utrecht gaat de draagkracht van tachtig werfkelders langs de Oudegracht inspecteren. Aanleiding is de ontdekking van een zwaar beschadigde kelder onder de Vismarkt. Tijdens rioolwerkzaamheden kwam hier aan het licht dat één gewelf er zo slecht aan toe is, dat dit deel van de Oudegracht per direct moest worden afgesloten voor autoverkeer.

Utrecht wil nu ook van andere kelders weten of ze sterk genoeg zijn; vooral kelders onder straatdelen die intensief worden gebruikt door het verkeer. Op de Vismarkt bleek dat te zware belasting door vrachtwagens en auto’s de kelder zeer waarschijnlijk hadden beschadigd.

Steekproef
Dit najaar willen inspecteurs van de gemeente steekproefsgewijs de deuren langs. De aandacht gaat vooral uit naar scheuren en barsten in het metselwerk van het zogeheten tongewelf; de gemetselde boogconstructie van de werfkelder die de bovenliggende weg moet dragen. Scheuren zijn volgens projectleider Van Riezen niet per definitie een slecht voorteken.

Hoe de werfkelders er aan toe zijn, is volgens Van Riezen op voorhand moeilijk te zeggen. Bang dat ze door het wegdek zakken hoeven Utrechters niet te zijn, maar hij sluit niet uit dat delen van de Oudegracht per direct worden afgesloten voor autoverkeeer, zoals ook gebeurde ter hoogte van de Vismarkt. ,,Als we een gevaarlijke situatie tegenkomen, moeten we maatregelen nemen.’’

Bron: AD.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.